Tabăra de sculptură „Brâncușiana”, mutată la Bârsești. Operele artiştilor, abandonate pe malul Jiului

Artiștii care vor participa la ediția din acest an a Taberei internaţionale de sculptură „Brâncușiana” vor lucra la realizarea operelor pe un teren din zona Bârsești. Dacă organizatorii vorbesc despre crearea unor condiții de lucru mai bune pentru artiști, în fapt, motivul ar fi cu totul altul. Cei de la Centrul „Brâncuși” nu au reușit nici până acum să ia de pe digul Jiului operele realizate în 2016 de sculptorii veniţi la „Atelierele Brâncuşi”.

Tabăra de sculptură se va desfășura în perioada 1 august-3 septembrie. Până anul trecut, artiștii realizau operele pe digul Jiului, în zona podului care asigură accesul spre Insulița Jiului. Anul acesta, sculptorii vor crea în zona Bârsești. „Locația taberei va fi în Târgu Jiu, iar la cea de pictură tot Rânca, în ideea de a lega cele două locații. Locația pentru tabăra de sculptură va fi la Bârsești, unde este școala, imediat pe dreapta. Am găsit acolo un spațiu care nu expune atât de mult, pentru că se face praf, am luat în calcul toate condițiile de desfășurare optime unei tabere de sculptură. Există și posibilitatea ca sculptorii să aibă spălătoare, wc-uri, loc de depozitare a materialelor, a sculelor, a hainelor de lucru. Pe digul Jiului se și lucrează în zona stadionului, zona este folosită și ca parcare”, a explicat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului ”Brâncuși”.

Operele zac pe malul Jiului

Operele create în 2016 vor fi amplasate în oraş, în perioada imediat următoare, spun cei de la Centrul „Brâncuși”. Cinci vor fi mutate pe Insulița Jiului, iar cea de-a șasea la Prefectură, în zona ghișeului de pașapoarte. Cert e că operele zac de un an pe malul Jiului, în loc să fie puse în valoare. De multe ori, acestea au reprezentat loc de odihnă pentru tinerii care au venit să se plimbe în parc. „S-a întârziat, comisia pentru monumente, cea care dă avizul pentru asta, nu s-a întrunit. Procedurile au fost de durată”, a mai spus Doru Strâmbulescu.    

Remunerația artiștilor, dublată

Șase artiști vor participa la „Brâncușiana 2017”, patru străini și doi români. Fiecare va primi 3.000 de euro, dublu față de cât au încasat anul trecut sculptorii veniţi la Târgu Jiu. Șeful Centrului „Brâncuși” nu-și amintește exact cât este bugetul pentru această manifestare. „Nu pot să spun exact cât este bugetul. Atelierele Brâncuși, atelierele de pictură, festivalul de film și alte evenimente care se vor desfășura costă în jur de 400 de mii de lei, parcă. Anul trecut a fost buget ceva mai mic. N-am cifrele exacte, sunt plecat”, a mai spus Strâmbulescu.

Galerie foto




Vizualizări: 938

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: