Tănăsescu: Am pierdut 50 de ingineri agricoli

Direcţia Agricolă Gorj se confruntă cu o lipsă de personal. Pe acest considerent, unitatea înregistrează deficienţe în aceea ce priveşte colectarea datelor din judeţ. Dan Tănăsescu, şeful instituţiei, vrea să obţină un document legal prin care primăriile să fie determinate să le comunice datele necesare.

Reporter: Faceţi faţă activităţilor cu personalul pe care îl aveţi în cadrul Direcţiei?

Dan Tănăsescu: Noi în teritoriu nu mai avem niciun fel de personal. Din 2010, când a fost făcută reorganizarea, nu mai avem niciun specialist la comune. E foarte greu să preluăm datele, primarii nu au niciun act normativ, nu pot să ne sprijine. Înainte aveam aproape câte un inginer la fiecare comună sau deservea câte patru-cinci comune, am pierdut 50 de ingineri. Mai avem 20 de oameni care sunt la sediu, pe inspecţii, contabilitate, în teritoriu nimic şi avem nevoie de personal.

Rep.: Aţi încercat să găsiţi o soluţie pentru a putea colecta datele din judeţ?

D.T.: Când a discutat prefectul cu parlamentarii am pus şi această problemă. Să găsească o modalitate prin care să ne sprijine primăria. Să găsească o formulă legală în care să ne sprijine când avem nevoie, dacă am o problemă şi îl întreb pe primar zice că nu-i treaba lui.  E foarte greu să preiei datele din teritoriu. Eu dau telefon şi mai cunosc anumiţi primari şi unii colaborează, alţii nu. Dacă se face regionalizare cine ştie ce va mai fi, s-ar putea să rămânem mai puţini. Noi nu am fost la întâlnirea cu parlamentarii, dar ni s-a spus să punem problemele acestea pe hârtie şi am înaintat-o în mapă. Le-au luat să le prezinte în Guvern.

Rep.: Cu ce v-ar putea sprijini mai exact primarii?

D.T.: În ceea ce priveşte informarea, avem buletinele pentru fitosanitar, de avertizare, care se emit, aveam rugămintea să ni le pună şi nouă la panou la avizare, s-au dat tratamente pentru pomicultură, pentru stropit, noi le trimitem la primării, dar dacă stă buletinul ăla la primărie şi îl pune şi îl aruncă undeva jos, nu avem bază legală să îi determinăm să ne ajute, numai pe rugăminte. Când vine agricultorul sau cine este interesat, să vină la avizier să vadă cu ce poate stropii pomii în perioada asta sau ce substanţe poate folosi la legumicultură. Dacă primarul este preocupat de agricultură sau are pe cineva care are pământ sau ceva este interesat şi face, ne dau datele, dar avem şi comune care nu fac asta.

Rep.: Precipitaţiile căzute în ultima perioadă au afectat culturile din Gorj?

D.T.: Precipitaţiile astea au făcut bine în judeţ. De la începutul anului şi până acum, precipitaţiile cumulate au depăşit 270l/mp în medie. S-a refăcut deficitul de apă din sol care a fost grav afectat în vară când nu a plouat deloc. Dezavantajul este pe moment, s-au întârziat puţin lucrările de fertilizare a culturilor păioase. Acum, cu precipitaţiile de exemplu, eu îi sun personal pe primari şi discut cu ei. Dacă aveam specialistul meu acolo îmi spunea dacă în comuna respectivă s-a semănat şi atunci întreb la primărie, au şi ei un agent agricol, un inginer şi atunci apelăm şi noi la ei, dar nu avem o cale legală prin care ei să ne dea răspuns, noi nu îi putem constrânge.

Vizualizări: 230

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: