Țara lui Liviu

În reclamele drăguțe și pozitive de la televizor, „țara lui Andrei” era un loc mirific. Un proiect ONG-istic care viza împădurirea, descentralizarea, ecologizarea, curățirea și, la urma urmei, civilizarea țării noastre, a tuturor Andreilor, dar și-a celor purtători de alte prenume.

Doar că era doar un proiect frumos. Un vis de dat la televizor în pauzele de publicitate și de la gândire. O utopie. În realitate, trăim în Țara lui Liviu.

Țara lui Liviu este țara în care un oarecare Liviu, președinte de Consiliu Județean peste un anume județ (ar putea fi Teleorman sau oricare altul, algeți-vă voi) consideră că e absolut firesc, că intră în fișa postului, ba chiar că e legal, să-și angajeze fictiv niște cunoștințe pe banii statului. Nici măcar pile, așadar. Vorbim despre bani furați direct, pentru că respectivele doamne nu prestau nimic. Nimic la birou, ca să fim bine înțeleși, în rest nu știm.

Dar Liviu a avut ghinionul să fie genul de șefuleț mai vanitos și mai ambițios decât alții. Liviu s-a visat președinte de partid, premier, ba chiar președinte, și atunci (abia atunci, din păcate) Țara lui Liviu a intrat în contradicție cu un alt proiect ambițios de țară: Țara Codruței.

Ieri, la termenul din dosarul care l-ar putea trimite pe Dragnea niște ani după gratii, fosta șefă DGASPC a declarat așa: „Am acceptat această situație (nota mea – se referea la angajarea fictivă a celor două femei) deoarece eram în subordinea directă a Consiliului Județean și am luat-o ca pe o sarcină de serviciu.” Judecătorul a întrebat-o: „Și unde anume scria această îndatorire de serviciu?”. Liniște totală în sală. Judecătorul insistă: „Dați-ne un text de lege din care să rezulte că era sarcina dvs. de serviciu și speța dvs. e rezolvată!”. Liniștea se adâncește. Nici un răspuns.

Bineînțeles că nu există texte de lege care să justifice că să faci ce spune șeful e „îndatorire de serviciu”. Dar așa e-n Țara lui Liviu. Legile nu contează, pentru că și Codurile Penal sau Civil sunt făcute tot de Liviu. „Cum adică, text de lege?!”, s-o fi întrebat biata fostă șefă. „Dar așa mi-a spus domnu’ Liviu, ce zice el e legea în Teleorman la noi!”. Ei bine, în cazul ăsta cel puțin, nu putem decât să sperăm că Țara Codruței va fi mai puternică decât Țara lui Liviu.

Vizualizări: 1,060

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: