Târgu Jiu: 100 de lei pe zi pentru fiecare izolat la domiciliu

Primăria Târgu Jiu aproape a terminat banii pe care i-a alocat pentru hrana persoanelor izolate acasă în municipiu. Drept este că și suma alocată pentru fiecare masă a fost peste ceea ce își permite fiecare dintre noi. La sfârșitul acestei săptămâni, primarul Marcel Romanescu are în plan să convoace aleșii locali într-o ședință extraordinară și să ia bani de la alt capitol pentru a continua să aibă grijă de oamenii care au fost izolați la domiciliu din cauza coronavirusului. Pentru situații de urgență, în acest an, municipalitate a avut la dispoziție 55 de mii de lei.

Peste 100 de oameni au primit, în fiecare zi, trei mese. O sută de lei pe zi au costat acestea. Autoritățile speră ca, pe viitor, să primească de la Guvern banii pe care i-au cheltuit acum. Până atunci, nu țin cont de bani și vor sprijini familiile care sunt izolate la domiciliu. „Am avut cel mai mult, acum nouă zile, 108 persoane cărora le-am asigurat strictul necesar. Pentru ziua de astăzi (n.r. luni), avem 44 de persoane. Numărul este în scădere. E cel mai mic număr din ultimele zece zile. Pe lângă mâncare, asigurăm elemente strict necesare. Pe lângă hrană, le dăm tot ce doresc, pentru animalele de companie, pentru copii. Noi am dat o hotărâre de Comitet Local pentru Situații de Urgență prin care asigurăm maximum 100 de lei pentru fiecare persoană izolată. Nu avem un cadru normativ. Sperăm ca Guvernul să rezolve această problemă și să ne transmită care este valoarea maximă pe care o putem aloca cetățenilor aflați într-o astfel de situație”, a explicat primarul Marcel Romanescu.

Primăria a încheiat un contract cu o firmă de catering din municipiu care merge la fiecare adresă și duce mâncarea zilnic. Romanescu a explicat cum funcționează totul: „Am stabilit un plafon maximal. În acest cuantum de 100 de lei, persoanele izolate pot solicita diverse lucruri, servicii sau alte necesități. Se deplasează la acești oameni reprezentanții firmei de catering, care au fost instruiți. Se deplasează la limita de proprietate. Indiferent că vorbim de apartament sau locuință aflată într-o curte, se lasă mâncarea ambalată, se ia legătura telefonic cu persoana care este înăuntru și apoi aceasta trebuie să răspundă și merge să ridice alimentele. Nu intră nimeni în locuințele lor. Nu putem să expunem pe nimeni”.

Până acum, primăria a cheltuit aproape toți banii alocați pentru situații de urgență. Joi, Marcel Romanescu vrea să convoace aleșii locali într-o ședință extraordinară și să aloce fonduri noi de la alte capitole. „Noi am avut pe situații de urgență, pentru anul 2020, alocată o sumă de 55 de mii de lei. Cred că la momentul acesta, această sumă este deja consumată în totalitate. Joi, voi organiza o ședință de Consiliu Local extraordinară pentru a putea suplimenta acest capitol prevăzut pentru situații de urgență. Sper că voi găsi înțelegerea Consiliului Local mai ales că nimeni nu își dorește să fie pus în situația persoanelor care rămân izolate la domiciliu. Vom aloca de pe un alt capitol sumele necesare. Legea ne permite. Autoritățile locale pot să facă rectificări. Când e vorba de viață și de moarte, prioritate are omul, în detrimentul investițiilor”, a mai punctat Romanescu.

Vizualizări: 2,459

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: