Târgu Jiu: Facilități de un milion de euro. ZERO solicitări!

Municipalitatea din Târgu Jiu a pus la bătaie, pe hârtie,  un milion de euro pentru firmele locale, bani ce puteau fi accesați în perioada 2013-2016. Este vorba de o schemă de minimis, în baza căreia puteau fi acordate facilități fiscale societăților, în funcție de valoarea investițiilor efectuate și de numărul de noi locuri de muncă create. Stupoare! La încheierea programului aflăm că nici măcar o firmă nu a solicitat astfel de facilități, asta în condiţiile în care în ultimii ani s-au înființat diverse afaceri în municipiu. Schema a fost aprobată prin hotărâre de Consiliul Local, în 2012, anul în care au avut loc alegeri locale. Probabil, firmele habar nu au avut de existenţa acestui sprijin.

Prin implementarea acestei scheme de minimis la Târgu Jiu s-a dorit crearea de noi locuri de muncă. Ajutorul oferit de municipalitate consta în acordarea de facilități fiscale pentru realizarea de investiții prin reducerea sau scutirea la plata impozitului, taxei pe clădiri sau teren, în funcție de valoarea investițiilor și a numărului de noi locuri de muncă create. Spre exemplu, pentru o societate care făcea investiții de peste 500.000 de euro și crea cel puțin 10 locuri de muncă se acorda o reducere de 10% la plata impozitului pe clădiri și o scutire de la plata impozitului pe terenul aferent investiției. Pentru cele care investeau mai mult de 5 milioane de euro și creau cel puțin 100 de noi locuri de muncă în Târgu Jiu, municipalitatea acorda scutire integrală de la plata impozitului pe clădiri și teren. Singura condiție impusă de municipalitate era aceea ca firma respectivă să mențină locurile nou create minimum 5 ani.

Ajutor doar pe hârtie

Autoritățile din Târgu Jiu estimaseră că de această schemă de minimis vor beneficia cel puțin 10 societăți. Valoarea ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi nu putea depăși 200.000 de euro, pe o perioadă de 3 ani consecutivi. Pentru agenții economici din domeniul transporturilor, valoarea totală a ajutoarelor de minimis era de maximum 100 mii euro.

Schema de minimis a fost aprobată în 2012 prin hotărâre de Consiliu Local. În document se arată că numărul total al întreprinderilor care urmau să beneficieze de ajutorul de minimis era de 10. Valoarea totală estimată de municipalitate a ajutorului de minimis era de 1 milion de euro, defalcată pe 4 ani: 2013: 100 mii euro, 2014: 150 mii euro, 2015: 300 mii euro şi 2016:450 mii euro.   

Firmele, neinteresate sau neinformate?

Patru ani au avut la dispoziție societățile din Târgu Jiu să solicite ajutorul de minimis. Acum, la câteva luni de la închiderea acestui program, autoritățile spun că nu au consumat nici măcar un eurocent din milionul de euro pus la bătaie, pentru că nicio firmă nu a cerut ajutorul de minimis. „HCL 195/2012 a expirat în luna decembrie 2016. Conform Direcției Publice de Venituri, nu a accesat niciun agent economic schema de minimis. Nu au fost depuse solicitări. Hotărârile sunt afișate pe site-ul instituției”, a declarat Loredana Covei, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Totuși, autoritățile locale nu au vorbit despre acordarea acestor facilități în cei patru ani de implementare al proiectului, drept care nu este de mirare că nu există nicio solicitare. Este destul de clar că societățile nu au știut că pot primi facilități pentru crearea de noi locuri de muncă pentru că în municipiu au fost dezvoltate fel de fel de afaceri în ultimii patru ani, în care au fost investite sume uriașe.

Vizualizări: 3,433

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: