Târgu Jiu, oraşul care reglementează postările pe facebook

Facebook, reţeaua de socializare care a ajutat la alegerea lui Iohannis preşedinte, la organizarea protestelor de stradă din ultimele zile, ba chiar a influenţat alegerea preşedintelui SUA prin postarea unor ştiri false devenite virale, va fi reglementat la Târgu Jiu. „Facebook este spaţiu public”, avertizează viceprimarul cu atribuţii de primar Aurel Popescu. Acesta nu exclude adoptarea unei hotărâri de consiliu local în care să fie stabilite clar sancţiunile pentru comentariile din spaţiul virtual, dar numai după o informare prealabilă a populaţiei. Consilierii din opoziţie cer însă explicaţii.

 Tonul l-a dat Poliţia Locală Târgu Jiu, care a invitat şapte localnici la sediu, pentru data de 22 februarie, în vederea amendării pentru comentarii negative făcute pe 15 ianuarie, la un video în care o maşină a instituţiei depăşea în viteză pe linie continuă. Poliţia locală consideră că i-au fost lezate „onoarea şi demnitatea”, drept urmare i-a chemat pe cetăţeni pentru a-i amenda. Când scandalul a devenit public, şeful interimar al primăriei, Aurel Popescu, le-a luat apărarea poliţiştilor, spunând că facebook este spaţiu public. Acesta a precizat că încă nu a fost amendat nimeni, dar că sancţiunile ar fi legale.

 Popescu: Nu cred că cineva îşi doreşte să fie jignit

Amenzile pentru jignirile de pe Facebook ar putea fi reglementate printr-o hotărâre de Consiliu Local, spune Aurel Popescu, dar numai după ce Poliţia Locală va desfăşura o acţiune de informare publică. „După ce vom desfăşura acest eveniment, vom vedea dacă este necesar şi este firesc să mai venim cu o hotărâre de Consiliu Local, atâta timp cât există o legislaţie în vigoare. Cu toţii ne dorim a fi respectaţi, nu cred că cineva îşi doreşte să fie jignit, nu cred că cineva îşi doreşte să i se atribuie tot felul de cuvinte vulgare”, a declarat Aurel Popescu, primarul interimar al municipiului Târgu Jiu.

Înainte de a iniţia un proiect în acest sens, primarul interimar a demarat luni o campanie de informare. „Eu cred că este o situaţie corectă, o situaţie normală şi cred că este o atitudine cât se poate de firească pentru a fi abordată de Poliţia Locală. S-a interpretat eronat buna intenţie de care eu am dat dovadă, va urma o informare făcută de către Poliţia Locală, în vederea prevenirii unor sancţiuni care pot fi aplicate în urma unor postări pe Facebook. E posibil ca anumite persoane să nu ştie că reţelele de socializare înseamnă tot spaţiu public, iar o jignire postată acolo este ca şi o adresare vulgară în plină stradă”, a precizat Aurel Popescu.

Atitudinea primarului interimar este una discutabilă, poliţiştii locali neavând în atribuţii să stea pe facebook, ci să asigure ordinea pe străzi. Cine se simte jignit, se poate adresa instanţei.

 Liberalii cer clarificări

Cei cinci consilieri locali liberali de la Târgu Jiu au făcut o solicitare primăriei, Consiliului Local și Poliției Locale. Marcel Romanescu, Rodica Ghimiș, Mihai Paraschiv, Eduard Berca și Nicolae Bobu au cerut ca până la ședința ordinară a Consiliului Local de luna aceasta să li se comunice mai multe aspecte care au legătură cu scandalul "amenzi pe facebook".

Consilierii liberali vor să ştie ce a determinat deplasarea de urgenţă a echipajului Poliţiei Locale şi folosirea girofarului albastru, ce consecinţe a avut deplasarea polițiștilor locali și dacă girofarul a fost folosit justificat. Mai vor să afle și conform cărei norme legale Poliția Locală are dreptul să aplice sancţiuni pentru opiniile, părerile și mesajele transmise în spaţiul virtual. La acest ultim aspect au făcut și o precizare, că hotărârile judecătoreşti nu reprezintă bază legală și nu sunt izvor de drept. Mai vor să ştie şi cine sunt persoanele din Poliția Locală care au constatat încălcarea legii şi dacă unitatea are un departament specializat de monitorizare a reţelelor de socializare. Vor să afle și ce dovezi materiale au stat la baza constatării prin care au fost aplicate sau urmează să fie aplicate sancțiuni cetățenilor și care au fost modalitatea și mijloacele de identificare a persoanelor invitate în vederea sancţionării. La acest ultim aspect, Poliţia locală a precizat pentru Pandurul că au fost coroborate datele de pe facebook cu cele deţinute de poliţiştii locali.

Galerie foto



Vizualizări: 2,191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: