Târgu Jiu, scos de pe lista turneelor internaţionale de tenis. Motivul!

Cele trei turnee internaţionale de tenis de câmp ce erau organizate din 2015 la Târgu Jiu prin sponsorizările oferite de omul de afaceri Ilie Ilinca nu se vor mai desfăşura vara aceasta. Dezamăgit de modul în care autorităţile locale (nu) s-au implicat în aceste activităţi, Ilinca a decis să nu mai susţină competiţiile sportive, cam la fel cum a făcut şi Ion Ţiriac în privinţa turneului pe care îl organiza la Bucureşti.

Asociaţia Sportivă Tenis Club Elite, condusă de Ştefan Piţian, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu va mai organiza cele trei turnee internaţionale de tenis de câmp – ITF Women’s Circuit, competiţii care fac parte din turneele Futures ce compun Circuitul Internaţional al României – FRT Pro Circuit.

„Sponsorul principal al competiţiilor susţinute în 2015, 2016 şi 2017, omul de afaceri Ilie Ilinca, nu va mai susţine financiar aceste competiţii, dezamăgit de lipsa de implicare a autorităţilor locale într-un eveniment care aducea, pe lângă faimă şi recunoaştere internaţională oraşului nostru, şi aproximativ 150.000 de euro în cele 4 săptămâni de desfăşurare, bani care erau cheltuiţi de către sportivii participanţi şi însoţitorii acestora şi de care au beneficiat toate unităţile de cazare şi masă, alături de alţi comercianţi din municipiul Târgu Jiu. Cheltuielile de organizare depăşeau în fiecare an 65.000 de dolari, din care 45.000 de dolari reprezentau valoarea premiilor oferite câştigătorilor, cheltuieli care au fost suportate în cea mai mare parte de către sponsorul principal”, se arată în comunicatul de presă.

Bani de la primărie aprobaţi pentru premiere

Până anul trecut, autorităţile locale nu s-au implicat sub nicio formă în susţinerea turneelor sponsorizate de Ilinca. Odată cu venirea lui Marcel Romanescu la Primăria Târgu Jiu, organizatorii au părut să găsească înţelegere pentru ca municipalitatea să ofere suma ce trebuia oferită ca premiu sportivelor pentru unul din cele trei turnee, respectiv 15.000 de dolari. „Suma a fost aprobată, dar nu a fost niciodată onorată, iar premiile au fost plătite câştigătoarelor tot de către sponsorul principal. Deşi banii nu au fost în final acordaţi de către primărie, în toate comunicatele de presă a fost menţionat faptul că autorităţile se implică în aceste competiţii, turneul desfăşurat în perioada 21-30 iulie 2017 s-a numit Trofeul Municipiului Tg.Jiu, diplomele şi trofeele au fost inscripţionate cu această denumire, de «Trofeul Municipiului Târgu Jiu» şi oferite ca şi când ar fi fost plătite de primărie, lucru care nu s-a mai întâmplat. Deşi oficialităţile locale au participat la conferinţa de presă de deschidere şi la înmânarea premiilor de la sfârşitul competiţiei, în final nu s-a onorat obligaţia asumată, uitând că sportivele premiate trebuiau să plece acasă cu banii câştigaţi, bani pe care primăria nu i-a mai plătit, deşi există o hotărâre de Consiliu Local aprobată în acest sens. Valoarea premiilor celor 3 turnee, 45.000 de dolari, a fost plătită integral de către sponsorul principal, Ilie Ilinca, împreună cu marea parte a celorlalte cheltuieli de organizare”, mai arată organizatorii.

Ştefan Piţian spune că municipiul Târgu Jiu a fost vreme de 3 ani printre puţinele oraşe din ţară care au găzduit turnee internaţionale de tenis ITF Pro Circuit, cu participarea sportivilor din peste 20 de ţări în fiecare an.

Explicaţii

Marcel Romanescu, aflat la început de mandat anul trecut, declară acum că nu avea cum să ajute organizatorii cu fonduri pentru premierea sportivilor participanţi la turneul de la Târgu Jiu. Nu o poate face nici anul acesta şi nici altă dată pentru că legea nu îi permite acest lucru. „Atâta timp cât juriştii instituţiei şi cei de la contabilitate nu semnează pe documente pentru că e ilegal să alocăm fonduri de premiere la o competiţie sportivă, eu nu am cum să dau aceşti bani cu de la mine putere. Vine Curtea de Conturi şi apoi ne impută aceste sume, lucru pe care cred că nimeni nu şi-l doreşte”, afirmă edilul.

Vizualizări: 1,901

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: