Târgul de Moş Nicolae de la Polovragi

De Moş Nicolae toţi cei care au dorit să înceapă mai devreme achiziţiile destinate sărbătorilor au putut face asta şi la târgul organizat de autorităţile locale din Polovragi. Primarul Gheorghe Epure a ţinut să continue tradiţia şi, în cadrul Căminului Cultural, a avut loc a doua ediţie a târgului tradiţional de Moş Nicolae.
Trebuie să recunoaştem că a fost un târg bogat şi bine organizat, iar alternativele au existat din plin şi toate erau foarte frumoase şi făcute cu multă grijă şi pasiune. Pe de-o parte erau obiectele de meşteşug tradiţional, ceramică, costume populare, lemn pictat, dar şi multe obiecte făcute manual. Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi, a precizat că, de la ceramică la tablouri, târgul a avut de toate pentru toţi şi pentru toate buzunarele. Cu 5 lei puteai să îţi cumperi obiecte din ceramică. În dorinţa de a împleti tradiţia populară străveche din prag de sărbători de iarnă cu nevoia de a oferi cadouri, Primăria Comunei Polovragi a invitat pentru acest eveniment meşteri populari renumiţi din zonele limitrofe. La expoziţia cu vânzare au venit meşteri populari din Alimpeşti, Novaci, Baia de Fier, Bălăneşti, Horezu, Vaideieni şi Roşia de Amaradia.
Vizitatorii au putut cumpăra creaţii ale claselor de meşteşuguri de ţesut-cusut coordonate de o profesoară chiar din Polovragi. Cadru didactic în vechiul meşteşug popular şi artist complet recunoscut de către specialiştii în domeniu, Mioara Dinoiu a ţesut zeci de kilometri de covoare ţărăneşti, sute de săculeţi de diverse dimensiuni şi un maldăr de pături, desagi şi ştergare. Preţurile nu au fost deloc mari, în raport cu munca şi răbdarea doamnei Mioara.
Ne-au impresionat la târgul de Moş Nicolae de la Polovragi mai ales icoanele făcute manual de către Adelina Adamescu din Alimpeşti. Multă muncă, pasiune, dar şi dragoste pune doamna Adelina în picturile ei la care lucrează de când era mică. Pasiunea vine de la bunica ei care o ducea săptămânal la biserică.
La Târgul de Moş Nicolae de la Polovragi au fost prezenţi mai mulţi primari. Cel din Bălăneşti, Ovidiu Pungan, a avut numai cuvinte de laudă la adresa organizatorilor. Acesta se gândeşte ca pe viitor să organizeze şi el un astfel de târg tradiţional. La fel şi primarul comunei Prigoria, Iuliana Iliescu, care a spus că târgul de la Polovragi o inspiră să facă şi ea în comună ceva asemănător.
Cele care au făcut deliciul târgului au fost însă ansamblurile de fluieraşi de la Horezu, Vaideieni, Polovragi, Baia de Fier şi Alimpeşti. Pe toți îi uneşte pasiunea pentru dansul și portul tradițional, pentru obiceiurile zonei, moștenite și transmise din generație în generație.

Galerie foto



Vizualizări: 451

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: