Patronii LexiStar şi complicii lor, trimişi în judecată

Maria și Alexandru Lupulescu - patronii de la Lexi Star, Ana Guță - consilier la Direcţia Sanitar-Veterinară și medicul veterinar Dumitru Firiza au fost trimiși în judecată. Maria Lupulescu este acuzată de evaziune fiscală în formă continuată și riscă să stea după gratii între 4 și 10 ani. Ana Guță și Dumitru Firiza i-au fost complici Mariei Lupulescu şi riscă între 2 și 8 ani de închisoare. Alexandru Lupulescu este trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală, dar și pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, faptă pentru care ar putea să petreacă în închisoare de la 10 la 20 de ani. Asta doar dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a finalizat cercetările în privinţa Mariei Lupulescu, administrator la firma Lexi Star SRL, femeia de afaceri fiind arestată preventiv încă din luna noiembrie a anului trecut. Firma respectivă deţine un abator propriu, dar şi o carmangerie, magazine de desfacere, precum şi un hotel, femeia de afaceri fiind acuzată că în perioada aprilie 2010 – aprilie 2012 nu a înregistrat în contabilitate cantităţile de carne vândute, sustrăgându-se de la plata unor taxe şi impozite în valoare de peste 1,3 milioane lei. Maria Lupulescu este acuzată de comiterea în formă continuată a infracţiunilor de evaziune fiscală.

Soţul său, Alexandru Lupulescu, reţinut şi el pentru 24 de ore la începutul acestui an, este trimis în judecată pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii au reţinut în sarcina acestuia faptul că nu a înregistrat în contabilitatea firmei toate veniturile înregistrate în perioada iulie 2009 – aprilie 2010, fapt care a dus la neplata către bugetul de stat a sumei de peste 52.500 lei. De asemenea, bărbatul va fi judecat şi pentru că în martie 2010 a împrumutat de la o persoană privată suma de aproape 1,5 milioane lei pentru firma sa, banii fiind cheltuiţi însă în interes personal.  Ulterior firma soţilor Lupulescu a intrat în insolvenţă.

Complicii în halate albe

Prin acelaşi rechizitoriu, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a trimis-o în judecată pe fosta şefă a DSV Gorj, Ana Guţă, fostă Telescu, precum şi pe un alt medic veterinar, Dumitru Firiza, acuzaţi că au falsificat acte sanitar-veterinare prin care Maria Lupulescu a justificat neînregistrarea în contabilitate a unor mari cantităţi de carne. Ana Guţă, aflată în arest preventiv din luna noiembrie a anului trecut, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual, în timp ce Dumitru Firiza, reţinut pentru 24 de ore la sfârşitul anului trecut, este acuzat de săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual.

„Inculpata Guţă Ana, în calitate de medic veterinar în cadrul D.S.V.A. Gorj, a întocmit în fals nota de inspecţie nr. 123/03.06.2011, prin care se constata în mod fictiv alterarea a 20 de tone de carne şi preparate din carne şi pe care a înmânat-o inculpatei Lupulescu Maria în vederea diminuării stocului scriptic al societăţii până la valoarea „0”, ajutând-o astfel să se sustragă de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul statului cu suma de 76.648 lei, prin alterarea actelor contabile ale societăţii comerciale”, se precizează în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

În acelaşi document se menţionează că celălalt medic veterinar, Dumitru Firiza, a falsificat şi el două certificate sanitar-veterinare, pe care le-a întocmit pe numele unui coleg de-al său menţionând fictiv „carne şi produse din carne ce nu sunt destinate consumului uman” în cantitate de 44 tone şi respectiv 41 tone. Documentele respective au fost folosite ulterior de Maria Lupulescu în contabilitatea firmei sale, aceasta fiind ajutată, astfel, să nu plătească taxe şi impozite în valoare de 332.868 lei.

SECHESTRU

Pentru a recupera prejudiciul creat, Parchetul a instituit încă din luna iulie 2012 sechestrul asigurator asupra a două clădiri pe care soţii Lupulescu le au în Târgu Jiu, cu suprafeţe construite de 499 şi respectiv 268 mp.

AREST

Maria Lupulescu a fost reţinută şi arestată preventiv în cauză începând cu data de 5.11.2012, împreună cu Ana Guță. Inculpatul Firiza Dumitru a fost reţinut şi arestat preventiv în cauză în perioada 19.11.2012-23.11.2012 iar apoi eliberat cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu până pe 8.02.2013.

Vizualizări: 230

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: