Taxiurile zburătoare, tot mai aproape de realitate

Taxiurile zburătoare care le-aţi văzut prin filmele SF sunt foarte aproape de a deveni o realitate în marile oraşe. Acestea ar putea deveni o tehnologie fezabilă în scurt timp cu ajutorul unor noi baterii care sunt uşoare şi se încarcă rapid.

Taxiurile zburătoare sunt denumite în mod tehnic drept vehicule verticale electrice de decolare și aterizare (eVTOL) şi ar putea să devină o tehnologie fezabilă mulțumită unui nou progres în tehnologia bateriilor.

În mod ironic, cea mai dificilă parte din proiectarea și construirea unui eVTOL nu este vehiculul în sine. În schimb energia cu care funcţionează reprezintă o provocare majoră pentru că orice baterie îndeajuns de puternică pentru a ridica vehiculul s-a dovedit prea grea sau se încărca prea lent pentru ca deplasarea să merite investiţia.

O echipă de ingineri de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, a testat noi baterii care pot fi reîncărcate în doar câteva minute și pot rezista timp de mii de cicluri de încărcare. Astfel, vehiculele verticale electrice par tot mai mult o realitate la care se va putea ajunge rapid. Bateriile litiu-ion cu densitate energetică ridicată reprezintă un avans major pentru tehnologia vehiculelor electrice, acestea putând fi încărcate pentru o călătorie de 80 kilometri în mai puțin de 10 minute. Astfel, vehiculele eVTOL sunt mult mai viabile din punct de vedere economic pentru că fiecare vehicul ar putea să desfășoare mai multe călătorii pe zi, după cum a informat revista Futurism.

Momentan, noile baterii au fost testate doar în condiții de laborator, iar ideea că aceste sisteme îmbunătățite și capabile să fie încărcate rapid ar putea să ducă la o renaștere a vehiculelor eVTOL este doar o ipoteză. Dar se presupune că rezolvarea uneia dintre principalele probleme ale tehnologiei mașinilor zburătoare ar duce la o adoptare în masă a lor, însă asta depinde și de faptul că întreaga industrie ar trebui să folosească și să implementeze noile baterii.

Vizualizări: 1,561

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: