Prima Școală de vară pentru elevii de la CNTV Târgu Jiu

Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu organizează în perioada 1-2 iulie, în cadrul Muzeului Arhitecturii Populare de la Curtișoara, prima Școală de Vară pentru elevii din învățământul liceal.

“Muzicieni, artiști plastici și filologi, recunoscuți prin meritele lor în viața culturală a județului nostru, vin să ofere un model de comportament artistic, unul paideic, tinerilor care cultivă creația, prin puterea Cuvântului, Armoniilor și Ritmurilor Cromatice”, transmit organizatorii.

Elena Roată, profesor de Limba și literatura română, a precizat că evenimentul se va desfășura sub forma unor conferințe și workshop-uri, care își propun să formeze gust estetic și să educe atitudini artistice.

Programul atelierelor

#1iulie2021

09:30-10:00 Moment organizatoric: primirea invitaților.

10:00 – Deschiderea Școlii de vară: Prof. Cristina Goanță, director C.N. „Tudor Vladimirescu”.

10:15 Modelul Paideic în cultura română – Prof. dr. Elena Roată

10:30-12:00 – Ut pictura poesis – Nichita Stănescu – „Eu nu te văd, ci te imaginez întruna/și nu te aud, ci te murmur, te cânt...”( Dulciferarea legii)

Lectura imaginii – Ateliere de creație. Coordonator: Prof. dr. Georgiana Brandt

10:30-12:00 – Ut musica poesis: „Ca un orb sunt în fața oglinzii, / cuvintele insuportabile / mă dor mai tare decât mizerabilul trup. / Ah, ele sunt mute în fața cântecului, / semnul lor mă doare / cu mult mai puternic decât crucea de lemn / a oaselor de os / ți din spinarea lor.”

12:00-12:30 Coffee Break

12:30-14:00 Poezia, Pictura, Muzica – Interferențe în lirica lui Nichita Stănescu – Producere de text / Inserții muzicale / Viziuni cromatice: „Spune-mi, dacă te-aș prinde-ntr-o zi / și ți-aș săruta talpa piciorului, / nu-i așa că ai șchiopăta puțin, după aceea, / de teamă să nu-mi strivești / sărutul? – Poem”

14:15. Încheierea primei zile.

„Paideia este pur și simplu educație, ea este creație și invenție. Și omul însuși este opera de artă pe care Paideia caută să o formeze.” Lewis Mumford

#2iulie2021

09:30-10:15 Figura spiritului creator. Aventuri lirice. Intenționalitate / Intuiție.

Invitat: Prof. drd Iulia Maria Giurea

10:25-11:30 – Ateliere de scriere creativă. Invitat: Dorina Cioplea-Văduva

11:30 Coffee Break

12:00-12:45 Ateliere lirice – Lecturi din creațiile proprii ale elevilor

13:00 Închiderea evenimentului. Acordarea de diplome: prof. Elena Dana Constantinescu, Inspector Școlar General.

„Paideia este pur și simplu educație, ea este creație și invenție. Și omul însuși este opera de artă pe care Paideia caută să o formeze.” Lewis Mumford

Organizatorii evenimentului sunt Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” și Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” și Palatul Copiilor din Târgu Jiu.

Galerie foto



Vizualizări: 2,490

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: