National Geographic a recunoscut oficial al cincilea ocean

Cercetătorii de la National Geographic Society au anunțat reorganizarea hărților după ce au recunoscut oficial existența celui de-al cincilea ocean al lumii.  Organizația a anunțat că va recunoaște Oceanul Sudic, adică apa care înconjoară Antarctica.

Organizația National Geographic spune că Oceanul Sudic este format din apele care înconjoară Antarctica, până la 60 de grade latitudine sudică. Pentru moment, cercetătorii transmit că nu există un acord complet cu privire la numele și limitele acestui corp de apă, relatează Washington Post. ”Oceanul Sudic a fost studiat de mult timp de oamenii de știință, dar pentru că nu a existat niciodată un acord la nivel internațional, nu l-am recunoscut oficial niciodată”, a declarat geograful Alex Tait.

Oceanul sudic, cel mai nou ocean, s-a format cu aproximativ 30 de milioane de ani în urmă, după ce America de Sud și Antarctica s-au separat, formând strâmtoarea Drake. Apele Oceanului Sudic sunt distincte de cele din oceanele din jur, datorită prezenței curentului Circumpolar din Antarctica. Acesta face ca apele să circule rapid în jurul Antarcticii. Acest argument a fost folosit de Biroul hidrografic internațional pentru recunoașterea Oceanului sudic.

Până în prezent, cartografii National Geographic au enumerat patru oceane pe Pământ de când societatea a început să facă hărți, în anul 1915. Este vorba despre oceanele Atlantic, Pacific, Indian și Arctic.

Vizualizări: 1,263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Descoperiri:

Citește și: