Termocentrala Rovinari, la 50 de ani de activitate. Recorduri și cifre ale centralei

Termocentrala Rovinari a împlinit anul acesta 50 de ani de activitate, însă marcarea acestui eveniment are loc vineri, 14 octombrie, la Rovinari și Târgu Jiu.  

Deschiderea lucrărilor la Termocentrala Rovinari a avut loc in martie 1968 si, începând din anul 1972, aceasta produce energie electrica pentru Sistemul Energetic National. Din totalul energiei produse de CE Oltenia, energia produsa la Rovinari acoperă un procent de cca 50%, cu respectarea tuturor condițiilor de mediu impuse de legislația europeana si naționala in vigoare, grupurile energetice aflate în operare fiind conforme din punct de vedere al nivelului tuturor emisiilor reglementate si pregătite sa îndeplinească inclusiv noile condiții valabile din august 2021.

De-a lungul acestei perioade, a fost produsă peste 220,5 TWh energie electrica și sunt înregistrate peste 1.040 mii ore de funcționare însumate ale grupurilor energetice. Vârful energiei produse in cei 50 de ani a fost înregistrat in anul 2006: aproximativ 7 TWh.

Tot la Termocentrala de la Rovinari a fost înregistrat, în martie 2017, un record in termoenergetica românească, prin cele aproximativ 5.000 de ore de funcționare neîntreruptă a grupului energetic nr. 4, pe parcursul a 208 zile.

”Ulterior, in martie 2021, Termocentrala Rovinari si-a depasit propriul record, cand grupul energetic nr.6 a cumulat 5506 ore de functionare fara intrerupere, fiind oprit dupa 230 de zile de functionare continua, fara a prezenta probleme tehnice care ar fi impus oprirea, ci raportat la necesarul de energie din sistem. In tot acest timp a produs o cantitate de energie electrica de peste 1,34 TWh si a  functionat cu cele mai mici valori ale consumului specific de combustibil la nivelul CE Oltenia, cu cca 0% aport de hidrocarburi si cu emisiile de SO2, NOx si pulberi sub limitele prevazute de Legea nr.278/2013 privind emisiile industriale.

Recordurile inregistrate la Rovinari nu trebuie privite doar ca si cifre spectaculoase, ci ca rezultat al eforturilor si responsabilitatii unor specialisti ai domeniului care au demonstrat profesionalism si capacitate de a rezista provocarilor actuale”, transmite compania.

De asemenea, au fost investite peste 200 milioane de euro pentru reducerea emisiilor de sulf cu 98,5%, reducerea emisiilor de oxizi de azot cu 88,8%, reducerea emisiilor de pulberi cu 97,9% si reducerea emisiilor specifice de CO2 cu 23,7%.

”Cea mai mare garantie pentru viitorul Termocentralei de la Rovinari este insusi colectivul, deoarece capacitatea de a rezista provocarilor timpului este expresia devotamentului manifestat fata de sectorul energetic. Speram ca satisfactiile pe care le-au avut au fost cel putin egale cu efortul depus si consumul de energie umana din care a izvorat, de-a lungul anilor, energia electrica de la Rovinari.

Multumim tuturor celor care au dat viata acestei centrale si uram multi ani Termocentralei Rovinari”, transmite CE Oltenia.

Vizualizări: 1,963

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: