Tinerii ortodocşi din Oltenia se reîntâlnesc la Turburea

Castelul „Roşianu” din Turburea va deveni în luna iunie punct de întâlnire pentru câteva sute de tineri din Oltenia. Asta pentru că Arhiepiscopia Craiovei organizează şi în acest an, prin Biroul de catehizare şi activităţi cu tineretul, cea de-a XIII-a ediţie a „Congresului Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Olteniei”. Primarul comunei Turburea, Ion Bîrcă, se declară mândru că o astfel de activitate se desfăşoară în comuna pe care o conduce.

Evenimentul va avea loc la Castelul „Roşianu” din localitatea Poiana, în ziua de 3 iunie. Tema întâlnirii este dedicată „Familiei creştine şi provocărilor ei actuale”. Sunt aşteptaţi să ia parte la întâlnire peste 300 de tineri din întreaga Mitropolie. Programul va începe cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu la Altarul bisericii din localitate. După slujbă, tinerii vor merge în procesiune pe colina pe care se află Castelul Roşianu, unde vor participa la tradiţionala agapă frăţească şi la diverse activităţi catehetice şi interactive.

Organizată de peste zece ani fără întrerupere, această reuniune a acumulat în decursul timpului o frumoasă tradiţie, legată de viaţa şi imperativul actual al Bisericii Ortodoxe Române. Fiecare pas în acest proiect a fost marcat de specificul său. Începând cu Mănăstirea Tismana, continuând cu Mănăstirea „Sfânta Treime” din judeţul Gorj şi mai apoi cu parohiile Pociovaliştea şi Strâmba Jiu, Congresul anual al tinerilor din Oltenia a avut de fiecare dată ecoul cuvenit în viaţa noilor generaţii de credincioşi.

Ce spune primarul Bîrcă

Primarul din Turburea, Ion Bîrcă, spune că este o onoare să găzduiască în comuna sa un astfel de eveniment religios, cunoscută fiind legătura dintre Castelul Roşianu şi Mitropolia Olteniei. „Sunt tineri din toată Oltenia, ne bucurăm de prezenţa lor, dar şi a Mitropolitul Olteniei. Cert este că acolo unde este Mitropolia Olteniei, în acelaşi loc a fost moşia boierului Vârvoreanu. Şi Castelul Roşianu este tot al boierului Vârvoreanu. A fost o coincidenţă impresionantă”, a declarat Ion Bîrcă, primarul din Turburea.

Evenimentul este cu atât mai aşteptat cu cât primarul din Turburea vrea să înfiinţeze o bisericuţă de lemn cu o capelă pentru satul Turburea de Sus. „Anul viitor această acţiune va avea un caracter mult mai amplu, se va încerca reunirea tuturor tinerilor ortodocşi din întreaga ţară, nu doar Oltenia, ceea ce pe noi ne bucură nespus”, a mai spus primarul Bîrcă. Invitaţi speciali la eveniment vor fi diaconul Ovidiu Cuncea, actor la Teatrul Naţional din Bucureşti şi prof. Silvia Cârţu, preşedintele Asociaţiei „Părinţi pentru copii-Oltenia”.

Galerie foto


Vizualizări: 2,409

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: