Locatarii din ANL-uri nu-şi achită chiriile modice

Au primit locuințe de la stat, însă mulți dintre chiriașii ANL nu se îngrămădesc să-și achite și chiriile. Este vorba despre aproape 100 de chiriași care au uitat să mai treacă pe la casierie de luni bune. Primăria Târgu Jiu are de recuperat de la datornici peste 50 de mii de lei.

95 de chiriași din Târgu Jiu înregistrează datorii la plata chiriilor pentru locuințele ANL. Douăzeci dintre ei nu au mai plătit de peste șase luni. „Valoarea totală a restanțelor datorate de chiriași se ridică la suma de 51.981 de lei. Din totalul numărului de chiriași care nu și-au achitat chiriile la unitățile locative de tip ANL deținute, putem spune că 75 înregistrează datorii cu o vechime cuprinsă între două și șase luni. Douăzeci de persoane înregistrează debite mai vechi de șase luni”, a explicat Loredana Covei, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

În prezent, 400 de familii din Târgu Jiu au primit câte o locuință ANL.

Chirii reduse

Începând cu data de 12 mai, chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuințe ANL s-au diminuat, iar în calcularea lor se iau în considerare alte criterii. „În ședința de Guvern din 6 aprilie a fost adoptată ordonanța care prevede reducerea chiriilor datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiază de locuințe ANL. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial și se așteaptă apariția normelor de aplicare”, a mai anunțat Loredana Covei.

Noile prevederi stabilesc pragul de maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară. De asemenea, locatarii blocurilor ANL trebuie să plătească o chirie de maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depășește 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei.

Vizualizări: 1,599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: