Toader Pasti duce casa solară în Dubai

Mihai Toader-Pasti, tânărul din judeţul Gorj, co-fondatorul şi managerul general al EFdeN, duce din nou echipa României la Solar Decathlon, cea mai importantă competiţie internaţională de case solare ce are loc în această perioadă în Dubai. România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi patru continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu.

Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 29 octombrie - 29 noiembrie, în Dubai, toate cele 15 case putând fi vizitate de cei interesaţi până pe 29 noiembrie.

Absolvent al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”, profilul Matematică-Informatică, Mihai vorbeşte cu emoţie despre mândria de a reprezenta ţara şi judeţul Gorj. „În EFdeN suntem peste 40 de persoane din peste 15 judeţe. Cred că indiferent din ce judeţ venim sau din ce ţară venim este important să vedem ce ne uneşte şi să apreciem diferenţele. Mă bucur să văd că la generaţia noastră contează mai puţin de unde vii, din ce judeţ, dacă eşti de la oraş sau de la ţară. Sunt gorjean si voi rămâne aşa pentru că m-am născut şi am crescut în Târgu Cărbuneşti, iar acolo sunt părinţii şi bunici, am făcut liceul la Târgu Jiu, primii 18 ani au fost puternic legaţi de aceste doua oraşe”, a spus tânărul, citat într-un comunicat.

Mihai are 27 de ani, este pasionat de sustenabilitate şi a terminat Facultatea de Construcţii Civile din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti. Face parte din peste cinci organizaţii naţionale şi internaţionale, este cofondatorul proiectului EFdeN şi de mai bine de 6 ani formează echipe ce performează la nivel mondial. „EFdeN este pentru minte un context extraordinar care dă posibilitatea unor oameni tineri să viseze şi să creeze lucruri magice împreună. Este important pentru noi, ca români, să redevenim ambiţioşi şi visători şi să concurăm la cel mai înalt nivel. Este important să reînvăţăm să fim buni, să lucrăm în echipă şi să îi ascultăm şi pe ceilalţi”, spune Mihai despre experienţa în proiect.

Mai mult, Mihai este copreşedinte al Eisenhower Fellowships Youth Leaders, Preşedinte al Future Energy Leaders România, Global Shaper şi Aspen Young Leader, a fost inclus pe lista Forbes 30 sub 30 şi este nominalizat anul acesta la premiile Unica şi Gala Cariere la categoria Talentele Viitorului.

În doar 14 zile, echipa EFdeN, formată din 33 de studenţi de la patru universităţi, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai, fiind printre primele echipe care au finalizat casa în etapa premergătoare competiţiei.

În perioada 18 - 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalităţii, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiţiei.

DESPRE PROIECT

EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuinţe solare cu scop educaţional şi de cercetare, alături de produse sustenabile şi module educaţionale atât pentru studenţi, specialişti, cât şi pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcţionează pe bază de parteneriate strategice şi sponsorizări. Membrii echipei sunt studenţi de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea Bucureşti.

Vizualizări: 1,941

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: