Toate termocentralele din România ar putea fi închise în patru ani

Termocentralele din Complexul Energetic Oltenia sunt singurele care respectă limitele de poluare impuse de legislația actuală, asta datorită investițiilor uriașe făcute în ultimii 15 ani. O recunosc chiar ecologiștii, care spun că limitele prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale sunt respectate numai la termocentralele Turceni IMA 2 şi 3, Rovinari, Işalniţa şi Craiova II. Noile norme de mediu aprobate luni la nivel european impun investiții uriașe, existând riscul închiderii tuturor termocentralelor până în 2021.

Complexul Energetic Oltenia a făcut eforturi financiare uriașe pentru a respecta condițiile de mediu, dar acestea au fost înăsprite de Uniunea Europeană. Guvernele UE au la dispoziţie maximum 4 ani pentru a-şi adapta sistemele energetice la noile limitări privind poluarea. În România funcţionează 6 termocentrale pe lignit şi 2 pe huilă. Termocentrale pe lignit din Gorj și Dolj sunt singurele care respectă standardele din 2013, dar au nevoie de investiții noi pentru a respecta noile limite. În schimb, termocentrale precum Mintia, Paroşeni, Govora nu respectă nici limitele actuale de emisie, iar CET Iaşi II nici măcar nu a comunicat limitele de emisie.

Toţi operatorii termocentralelor din România vor trebui să realizeze modificări ale instalaţiilor pentru a putea funcţiona legal sau să îşi înceteze activitatea în următorii patru ani, ca urmare a noilor norme UE publicate luni. Condițiile sunt atât de severe, încât ecologiștii de la Asociaţia Bankwatch susțin că „este posibil ca până în 2021 niciuna dintre cele 8 termocentrale să nu mai poată funcţiona legal”. Conformarea la nivel comunitar la noile norme s-ar ridica la un cost de aproximativ 15,4 miliarde euro, în timp ce 82% din capacitatea de producţie pe bază de cărbune prevăzută pentru 2021 nu îndeplineşte în prezent standardele minime.

Vizualizări: 2,231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: