Tomescu: Ar însemna ca un miner să muncească până la 65 de ani. E absurd!

Manu Tomescu, lider sindical în Complexul Energetic Oltenia, zona Rovinari, a explicat ce ar însemna pentru mineri şi energeticieni pierderea condiţiilor de muncă deosebite. „Ar însemna ca un miner sau un energetician să muncească până la 65 de ani, ceea ce nu se poate. E absurd!“, a spus Manu Tomescu. Hotărârea de guvern care reglementează aceste condiţii expiră la finalul acestui an.

Liderul sindical Manu Tomescu spune că în minerit şi energie condiţiile de muncă nu s-au îmbunătăţit. „Este o hotărâre de guvern din 2015, dată pe trei ani, valabilitatea expiră în decembrie 2018. Ea reglementează condiţiile deosebite de muncă în toată ţara, nu numai la Complexul Energetic Oltenia. Credem că împreună cu lucrătorii din celelalte zone ale ţării vom putea pune presiune pe parlamentari şi mai departe pe guvern, pentru o prelungire a condiţiilor deosebite. La noi, în Complexul Energetic Oltenia, nu putem spune că s-au îmbunătăţit condiţiile de muncă”, a spus Manu Tomescu la TV Sud.

Demersuri pentru o nouă hotărâre de guvern fac atât sindicatele, cât şi administraţia. Federaţia Mine Energie Oltenia a făcut o adresă către Ministerul Muncii, la care nu a primit răspuns, problema fiind preluată şi de confederaţia de care aparţine. „Cartel Alfa a avut discuţii la Ministerul Muncii, noi la FNME nu am primit un răspuns. Exclud varianta să nu mai beneficiem de condiţiile deosebite de muncă. Ar însemna ca un miner sau un energetician să muncească până la 65 de ani, ceea ce nu se poate. E absurd! Mă întristez când mă gândesc la colegii mei care nu au mai apucat pensia nici în aceste condiţii. Sunt noxe, e praf, e zgomot, sunt trepidaţii care afectează organismul uman”, a explicat Manu Tomescu.

Acesta a precizat că FNME va face un calendar şi o serie de acţiuni pentru a atrage atenţia cu privire la ceea ce înseamnă recunoaşterea condiţiilor deosebite de muncă.

Vizualizări: 3,915

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: