TOP 5 Boli care afectează femeile mai mult decât bărbaţii

Estrogenul, stările psihice şi emoţionale intense şi durata de viaţă mai lungă sunt doar câteva dintre posibilele cauze pentru care femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la boli grave, unele fără tratament. Cancerul la sân şi tulburările alimentare sunt afecţiuni întâlnite, cel mai des, la femei, deşi maladiile respective pot apărea şi la bărbaţi.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la bolile autoimune, dar şi la depresie şi boli cu transmitere sexuală. Multe cercetări se concentrează pe efectele hormonale ale estrogenului.

Scleroza multiplă este o boală a sistemului nervos central care afectează peste 2,1 milioane de oameni, iar afecțiunea este de aproximativ trei ori mai frecventă la femei, arată rapoartele Societății de Scleroză Multiplă din SUA. Cei mai mulți bolnavi de scleroză multiplă au primele simptome, precum amorțirea mușchilor sau pierderea acuității vizuale, între 20 și 40 de ani.

Lupus este o boală cronică în care sistemul imunitar al corpului atacă, în mod eronat, țesuturile sănătoase ale organismului. Simptomele afecțiunii sunt variate, cele mai cunoscute fiind oboseală îndelungată, durerile de cap, încheieturile umflate și pierderea părului. Deși nu se cunosc cauzele care declanșează această boală, femeile sunt mai afectate.  90% dintre persoanele cu lupus sunt femei.

Sindromul oboselii cronice presupune că bolnavii suferă de o oboseală accentuată și nu își revin, indiferent de cât de mult s-ar odihni. Totodată, bolnavii prezintă și alte simptome, precum durere musculară, pierderi de memorie și insomnie. Activitățile simple, de zi cu zi, precum igiena de dimineață sau pregătirea pentru plecarea la serviciu, pot să-i obosească excesiv pe cei care suferă de această boală. Femeile sunt de patru ori mai predispuse la sindromul oboselii cronice, iar cauzele bolii nu sunt clare în prezent.

Depresia este de două ori mai întâlnită la femei decât la bărbați iar una din cinci femei suferă, de-a lungul vieții, de depresie. Deși nu se cunosc toate cauzele care duc la apariția depresiei, există posibilitatea ca în spatele acestei boli să fie motive biologice. De exemplu, femeile au mai multe fluctuații hormonale decât bărbații - menstruația, nașterea și menopauza afectează starea psihică.

Sindromul colonului iritabil cauzează crampe, durere, balonare, gaze, diaree și constipație pe o durată de cel puțin trei luni. Fundația Internațională pentru Afecțiuni Gastrointestinale a raportat că peste 65% dintre persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil sunt femei. Femeile care suferă de colon iritabil au simptomele agravate în timpul menstruațiilor, iar medicii încearcă să descopere dacă hormonii ar putea avea juca un rol în declanșarea acestei boli.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: