TOP 5 Remedii împotriva căderii părului

Căderea părului ne dă bătăi de cap indiferent de vârstă. Specialiştii recomandă pe lângă tratamentele medicamentoase existente şi o serie de tratamente naturiste cu efect regenerator. Acestea au efect mai ales când căderea părului este provocată de lipsa unor nutrienţi esenţiali sau de stresul de zi cu zi. Cele mai importante tratamente naturiste contra căderii părului sunt cele fortifiante şi regenerante pentru păr.

Siliciul este un mineral important pentru sănătatea părului, pentru că ajută la menţinerea elasticităţii şi rezistenţei la rupere a firului de păr. Ultimele studii din domeniu au evidenţiat legătura dintre suplimentarea dietei cu siliciu, timp de câteva luni şi scăderea procesului de cădere a părului. De aceea toate alimentele care sunt o sursă de siliciu sunt indicate. Este vorba de cereale integrale, coaja fructelor precum pere, gutui şi mere, banane, usturoi, polen şi legume precum varza şi ceapa verde.  Carenţa de vitamine din complexul B, îndeosebi de acid pantothenic (vitamina B5), poate duce la căderea părului şi încărunţirea prematură. De aceea se recomandă consumul de alimente bogate în vitamina B5 precum: ficat, peşte, ciuperci, tărâţe de grâu, seminţe de floarea-soarelui, nuci, cereale integrale, conopidă, broccoli, salată verde, pătrunjel, spanac, ouă, lactate, căpşuni şi grapefruit.

Ceai de coada-calului

Coada-calului este o plantă cu proprietăţi benefice pentru păr prin conţinutul său impresionant de siliciu.  Cura cu ceai de coada-calului este adjuvant pentru tratarea căderii excesive a părului. O alternativă pentru ceai este pulberea de coada-calului, obţinută prin măcinare, din plantă uscată, (pulberea se depozitează în borcane închise la culoare). Se iau 3 linguriţe/zi de pulbere, în cure de 1-2 luni. Infuzia combinată de coada-calului se foloseşte şi extern, pentru ultima clătire a părului după spălare.

Tratament cu ou, ricin şi vitamina A

Foarte util pentru combaterea căderii părului şi întărirea rădăcinii firului de păr este şi următorul tratament pe bază de ou. Se foloseşte un amestec din 1-2 gălbenuşuri de ou,  2-3 linguri ulei de ricin şi câteva picături de vitamina A uleioasă. Se aplică de la rădăcină până la vârful podoabei capilare, apoi se acoperă capul cu o punga de plastic timp de 30-60 de minute. Părul se spală cu şampon+gălbenuş de ou, se limpezeşte cu ceai din frunze de nuc, mesteacăn, urzică sau muşeţel şi se usucă natural.

Brusture

O plantă cu efecte benefice pentru păr este brusturele care ajută la stoparea căderii părului dar şi la combaterea mătreţei. Brusturele se poate folosi la ultima clătire a părului, sub formă de infuzie combinată (o parte infuzie cu apă clocotită, o parte obţinută prin macerare la rece), în care se adaugă şi câteva picături de ulei de lavandă. Se poate folosi cu aceleaşi rezultate şi cura internă de ceai de brusture şi urzică.

Gălbenuşul de ou

Gălbenuşul de ou este ingredientul “minune” pentru sănătatea firului de păr. Fierul conţinut de gălbenuş este cel mai uşor asimilabil dintre toate alimentele. Datorită bogăţiei de vitamine benefice pentru păr (A, E, B) şi de aminoacizi esenţiali, ouăle favorizează creşterea părului sănătos. Folosit extern, oul este cel mai sănătos şampon cunoscut, care curăţă foarte bine părul, menţinându-i sănătatea. Se combină 1-2 gălbenuşuri de ou cu o lingură de tinctură de brusture sau urzică şi apă. Cu acest “şampon” se masează scalpul o dată pe săptămână.

Usturoiul şi ceapa

Contra căderii excesive a părului care produce chelire, se aplică un tratament simplu şi extrem de eficient: un căţel de usturoi se taie în două şi cu partea proaspăt tăiată se face o fricţionare a zonei afectate de chelire, câte 2 sedinţe, a câte 5 minute pe zi, timp de 2-3 săptămâni. La jumătate de oră după tratament, se poate curăţa zona respectivă cu puţină apă şi ulei volatil de lavandă, care va elimina mirosul de usturoi. Foarte eficient este şi masajul cu ceapă, care regenerează şi grăbeşte înlocuirea părului pierdut. Se procedează la fel ca în tratamentul cu usturoi.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: