Tot mai mulți tineri amână căsătoria sau preferă concubinajul

Rezultatele unui sondaj recent realizat în România au dezvăluit motivele pentru care tot mai mulți tineri amână căsătoria și au arătat că 55% dintre respondenți se lovesc de aceeași problemă. Un procent de 34% dintre subiecţi nu vor să se căsătorească, deși își doresc să aibă o relație cu un singur partener pentru toată viața.

Aproape jumătate din numărul celor care au răspuns la sondaj, mai exact 47%, preferă căsătoria în detrimentul concubinajului. În plus, aproape una din cinci persoane necăsătorite nu au în plan o nuntă sau o relație pentru toată viața.

Procentele sunt de 25% pentru femei și 12% pentru bărbați. În ceea ce privește vârsta la care vor să se căsătorească în curând cei mai mulți tineri români, aceasta este cuprinsă între 24 și 35 de ani pentru 70% dintre cei care au răspuns la sondaj. Un procent de 69% revine categoriei de vârstă 18 – 24 de ani.

În ciuda acestor date statistice, în percepția românilor, vârsta ideală pentru căsătorie se situează mai ales între 26 și 28 de ani. Vârsta ideală pentru femei este de 26 de ani, iar cea pentru bărbați este de 28 de ani.

La polul opus, 34% dintre cei care au răspuns la sondaj nu vor să se căsătorească însă, își doresc să aibă o relație cu un singur partener pentru toată viața.

Același studiu publicat de impact.ro a dezvăluit care sunt motivele pentru care tot mai mulți tineri amână căsătoria. Din totalul respondenților, 55% au spus că este vorba despre lipsa banilor sau a bunurilor materiale; 44% au menționat frica de eșec sau de a nu face alegerea potrivită; iar 39% au spus că presiunea planurilor profesionale îi ține departe de altar și de ofițerul de stare civilă. În total, 55% dintre cei care au răspuns la sondaj consideră că o căsnicie este validă doar dacă a fost recunoscută în acte, iar 51% cred că acesta este validă numai dacă a avut binecuvântarea unui preot.

Conform Institutului Național de Statistică, în 2020, anul izbucnirii pandemiei de coronavirus, s-au înregistrat 81.343 căsătorii, cel mai mic număr de nunți înregistrat din 1946 până în prezent. Spre deosebire de anul 2019, în 2020 s-au înregistrat cu 47.267 mai puţine căsătorii.

Sondajul a fost făcut online de compania Reveal Marketing Research, în perioada 21-25 ianuarie 2022. Au răspuns 1.007 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban și rural.

Vizualizări: 1,126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: