Trei activități pentru timpul tău liber

Timpul liber pe care fiecare trebuie să îl aibă la dispoziţie, indiferent ce activitate prestează, nu este un moft ci o necesitate. Definitia timpului liber ar fi acel segment de timp în care fiecare individ are anumite preocupări cărora se consacră benevol, după ce s-a eliberat de obligaţiile profesionale, familiale şi sociale.

Preocupările pe care oamenii le au în timpul liber au trei funcţii: odihnă, distracţie şi dezvoltarea personalităţii. Odihna şi destinderea implică eliberarea de oboseala acumulată la serviciu sau şcoală, distracţia ne eliberează mai cu seamă de plictiseală iar dezvoltarea personalităţii presupune eliberarea de automatismele gândirii şi acţiunii cotidiene.

Trăim într-o lume din ce în ce mai competitivă și intensă, în care cariera, familia și mediul online sunt în competiție pentru timpul din viața noastră. În plus, suntem copleșiți de sfaturi despre cum să mâncăm o dietă echilibrată, să dormim destul sau să facem mișcare, pentru a duce vieți sănătoase. Însă toate aceste cerințe lasă prea puțin timp pentru distracție și activități relaxante, care, de cele mai multe ori, sunt la coada listei de priorități. Aşadar este necesar să vă faceţi timp şi pentru timpul liber pe care trebuie obligatoriu să îl petreceţi cum vă doriţi.

1. Activitățile creative: Fie că e vorba de pictat, tricotat, gătit o rețetă nouă sau cântat, creativitatea este asociată cu o îmbunătățire a stării emoționale și un entuziasm crescut. Activitățile creative sunt asociate cu o stare de imersie totală și delectare în acțiunea întreprinsă, având un efect pozitiv asupra senzației de fericire.

2. Vacanțele: Deși presupun o investiție financiară mai importantă, beneficiul vacanțelor este pe măsură, și poate dura multe săptămâni, sau chiar luni după încheierea acestora. Pe lângă pauza de la factorii stresori de acasă, călătoritul este o sursă bogată distracție și de experiențe pozitive, interculturale, de învățare. În plus, o vacanță diminuează anxietatea și îmbunătățește somnul, ceea ce are un impact semnificativ asupra stării de bine generale.

3. Cititul: Cititul e o activitate imersivă care ne poate oferi o pauză bine-meritată de la grijile și responsabilitățile vieții de zi cu zi. Dar beneficiile cititului sunt mai importante de atât, existând practica recentă a biblioterapiei, în care specialiștii te ajută să explorezi relația ta cu cărțile, și îți fac recomandări de lectură care te pot ajuta să răspunzi la întrebările existențiale care te presează.

Vizualizări: 889

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: