Trei meşteri din Gorj, la Jocurile Francofoniei de la Nisa

Meşterul olar Ion Rătezeanu, maestra în ţesături populare Filomena Tiştere, precum şi tâmplarul Nicu Văideanu, toţi din Gorj, reprezintă România la Jocurile Francofoniei, desfăşurate în perioada 7-15 septembrie 2013 la Nisa, în Franţa.

Ajunse la cea de-a VII-a ediţie, Jocurile Francofoniei au loc sub egida Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF). Organizată la fiecare patru ani, manifestarea reuneşte peste 3000 de tineri sportivi şi artişti din ţările spaţiului francofon.

Demonstraţiile de olărit vor fi oferite de Ion Rătezeanu, meşter olar din Târgu Jiu. Profesor la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, participant constant la târgurile meşteşugarilor organizate în ţară şi în străinătate, Ion Rătezeanu păstrează tradiţia obiectelor casnice de ceramică, în principal străchinile si oalele de lut, care sunt şi azi identice cu cele din Găleşoaia de acum o sută de ani. Creativitatea lui se manifestă în domeniul ceramicii decorative. Activitatea sa a fost răsplătita cu Marele Premiu şi Trofeul Târgului Naţional al Meşterilor Populari din România, organizat la sfârşitul lui noiembrie 2009 la Craiova.

Artista Filomena Tiştere din Sohodol, Tismana, jud. Gorj, va prezenta o colecţie de ţesături populare tradiţionale. Cea mai tânără dintre meşterii instructori de la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu prezenţi la marile târguri de artă populară, Filomela a învăţat să ţese de la mamă. A participat la nenumărate târguri de turism în ţară şi în străinătate şi a avut o expoziţie personală la Câmpina. De fiecare dată, a dus cu ea ghergheful, pentru ca vizitatorii să poată vedea cu ochii lor cum se lucrează.
Excelent tâmplar, mai ales în domeniul mobilierului şi al uşilor sculptate, Nicu Văideanu, din Pestişani, s-a apropiat mai târziu de sculptura mică, de tehnica machetei ori de cea a icoanei de vatra, specifică Ţării Jiului de Sus. Progresele pe care dascălul le-a făcut laolaltă cu elevii săi arată înţelegerea profundă a resorturilor şi reperelor estetice pe care meşterul popular din arealul gorjean şi oltenesc le-a perpetuat. Nicu Văideanu face din lemn coloane ale infinitului şi porţi ale sărutului care încap în palmă.

CONCERTParticiparea românească va cuprinde un concert susţinut de Gheorghe Zamfir împreună cu taraful său, o expoziţie de ie românească, demonstraţii de olărit (ceramica de Horezu), ţesături tradiţionale (covoare şi ţesături olteneşti) şi sculptură mică (inclusiv icoane din lemn), precum şi demonstraţii de artele străzii, expoziţii de pictură, poveşti şi povestitori.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: