Primul mare protest împotriva guvernului Ponta

Câteva mii de persoane au cerut aseară demisia guvernului Victor Ponta, ca urmare a promovării în parlament a proiectului de lege pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană. Protestul a început în Piaţa Romană din Bucureşti, iar după ora 21.00, protestatarii au plecat în marş spre guvern. Luni a fost a doua zi de proteste, dintr-un şir care se anunţă de durată. Preşedintele Băsescu a lansat ieri un atac dur la premier, întrebându-l câţi bani a luat să semneze proiectul Roşia Montană. Băsescu a fost un susţinător al proiectului, dar întrebarea a venit în contextul în care şi Ponta l-a acuzat în trecut că sprijină proiectul din interes.

Protestele începute duminică au continuat şi luni seara în Bucureşti, dar şi în marile oraşe ale ţării. Mii de români protestează împotriva proiectului de la Roşia Montană, pe care îl consideră o catastrofă din punctul de vedere al mediului. Ponta a şocat opinia publică, afirmând că susţine proiectul Roşia Montană ca premier, dar ca deputat se va opune.

Rise Project a publicat documentul care a cedat practic dreptul asupra aurului de la Roșia Montană: licența  de exploatare. Iată povestea presetată de Rise Project: „Timp de paisprezece ani, licența a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale unei mari afaceri românești, fiind actul care a dezbinat peste un deceniu societatea civilă, guvernanți și compania dezvoltatoare. Licența a fost acordată, în 1999, companiei statului Minvest, fără licitație, iar un an mai târziu, a ajuns, tot fără licitație, la compania privată Roșia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources). În ultimele luni, autoritățile guvernamentale au promis că vor urgenta desecretizarea licenței. Marți, 27 august 2013, Guvernul și-a asumat un proiect de lege prin care dă undă verde exploatării de la Roșia Montană, fără ca în prealabil să publice cel mai important document din această afacere. Proiectul guvernului este primul pas spre desemnarea proiectului de la Roșia drept proiect de utilitate publică, ceea ce ar permite companiei să-i exproprieze pe localnicii care se opun proiectului fără ca aceștia să poată contesta în instanță procedura”.

Acuzat că a luat bani pentru susţinerea proiectului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că nu exclude posibilitatea să organizeze un referendum pe tema exploatărilor de la Roşia Montană, în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare, catalogând drept un gest de "laşitate" trimiterea unei legi pe această temă în Parlament. „Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Însă, e tipic actualului Guvern laşitatea, neasumarea. (...) Trebuia să anunţe că dezbatem în Guvern problema Roşia Montană. Ar fi perceput imediat semnalele societăţii şi deschidea un dialog. Teama mare de Roşia Montană este cianurarea, or, aici trebuia discutat cu nişte specialişti", a adăugat preşedintele.

Băsescu a lansat şi un atac la premier. "Dacă înţeleg bine, pentru că nu am văzut încă proiectul, Victor Ponta a rămas la aceleaşi cifre (în negocierile cu RMGC - n.r.) la care ajunsese Boc în negociere, nu a mai adăugat un procent. Dar vă aduceţi aminte ce ţipa Victor Ponta: 'câţi bani a luat Băsescu din aurul de la Roşia Montană?' - şi nu semnase încă nimeni, doar îmi exprimasem un punct de vedere. Acum îl întreb eu: Ponta, câţi bani ai luat ca să semnezi Roşia Montană? Că aşa-i viaţa, nu poţi să fii inconsecvent în problemele mari ale ţării, nu poţi să fii inconsecvent şi trebuie să-l întreb exact ce mă întreba el pe mine", a afirmat Băsescu.

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: