Prefectul a început controalele în şcolile din Scoarţa

Cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar nu toate unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru a-i primi pe elevi în condiţiile cele mai bune. Controalele iniţiate de prefectul Ion Claudiu Teodorescu au început ieri în mai multe localităţi din judeţ, în speranţa că la sfârşitul săptămânii va exista un inventar al problemelor ce trebuie rezolvate pe ultima sută de metri. Cei de la primării spun că până pe 16 septembrie totul va fi gata, deşi până atunci mai e mult de lucru.

Şcolile din Scoarţa au fost primele care ieri dimineaţă au fost luate la verificat. La şcoala din centrul comunei comisia de control a fost întâmpinată de muncitori care curăţau un brad de crengile ce puteau să cadă iarna viitoare peste copii, dar şi de cei care lucrau la înlocuirea ţiglelor sparte de pe acoperiş. Prin clase totul era vraişte, dar doar pentru că dascălii veniseră de acasă să îşi facă propria curăţenie în spaţiile în care vor preda în următorul an şcolar. „Muncim, ne pregătim şi încercăm să fim gata până începe anul şcolar. Eu sunt cadru didactic şi în fiecare an am venit pentru a pregăti clasa”, ne-a spus Violeta Dijmărescu.

Promisiuni

În timp ce dascălii de la şcoala din centru de la Scoarţa se pregăteau de şmotru, la şcoala din Bobu, una care ar merita vizitată oricând de oficialii Inspectoratului Şcolar, se făceau încă planuri pentru lucrările de care are nevoie clădirea. Pe faţada principală nu s-a mai dat cu var probabil de un deceniu, urmele de igrasie fiind vizibile de la o poştă. Sigla şcolii, scorojită de trecerea anilor, e dovada vie că „la ţară” spaţiile de învăţământ nu vor arăta niciodată nu ca unele din oraş, ci măcar aproape ca unele din centrul comunei. Burlanele căzute pe la colţuri şi geamurile sparte par o nimic toată pe lângă acoperişul şi el destul de ciuruit al şcolii, totul contrastând cu biserica din sat, situată la doi paşi de şcoală şi renovată recent.

Viceprimarul Ion Stamatoiu i-a asigurat însă pe oficialii Prefecturii că până pe 16 septembrie şi la Bobu lucrurile se remediază şi şcoala va arăta bine. Edilul recunoaşte însă că nu sunt bani pentru a face tot ce şi-ar dori, dar „scapă” în faţa inspectorilor prin faptul că a reuşit să mute wc-urile din fundul curţii în clădirea şcolii, unde are şi apă curentă. „Avem toate sobele controlate, nu sunt probleme deosebite, la igienizare se lucrează acum, iar un om schimbă deja geamurile sparte. Sunt convins că vom avea condiţii bune şi aici la începerea anului şcolar”, a dat asigurări vicele de la Scoarţa.

O şcoală prea mare

Marcel Bălaşa este directorul şcolii din Bobu, cel care aşteaptă acum un ajutor mai mare din partea Primăriei Scoarţa pentru a transforma clădirea într-o şcoală primitoare. Din nefericire, şcoala este una veche, cu etaj, construită pe vremea când numărul elevilor era unul foarte mare. Acum de abia sunt 40 şi ceva de elevi la ciclul primar, etajul unu al clădirii degradându-se constant din această cauză. „Primăria ne-a promis ajutor cu oamenii pe care îi are la ajutorul social. Cu sprijinul lor dorim să facem şi etajul, dar nu pentru noi, că la şcoală nouă nu ne trebuie că nu sunt elevi atât de mulţi. Se va amenaja pentru comunitate, să se facă aici întâlniri, şedinţe, numai să nu se degradeze. La şcoală era bun pe vremuri, acum populaţia şcolară e în continuă scădere”, spune directorul unităţii de învăţământ.

Bilanţul controalelor – vineri

După prima zi de controale, inspectorii implicaţi în acţiunea iniţiată de prefect nu au găsit probleme atât de grave încât să se gândească la amenzi sau alte sancţiuni mai dure. Ion Claudiu Teodorescu spune, în schimb, că vrea un bilanţ al acestor controale imediat cum verificările din teren se vor încheia pentru a putea dispune măsurile pe care le consideră necesare rezolvării problemelor identificate la şcoli. „Cel târziu vineri doresc să am o informare cu privire la situaţia şcolilor din judeţ pentru ca, după aceea, să vedem ce măsuri se impun şi să remediem ce se poate. Ar mai fi o săptămână până la începerea anului şcolar şi sper ca în acele zile să fie remediate şi ultimele probleme pentru ca toate şcolile să fie deschise în condiţii cât mai bune pentru toţi elevii”, a declarat prefectul Ion Claudiu Teodorescu.

VIZITĂ

Controalele dispuse la unităţile de învăţământ din judeţul Gorj au loc şi în contextul în care premierul Victor Ponta va veni şi anul acesta la Târgu Jiu pentru a deschide noul an şcolar. Prim-ministrul este aşteptat la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, după ce, anul trecut, a deschis anul şcolar la Colegiul Naţional Spiru Haret din Târgu Jiu, oraş în care a fost ales parlamentar timp de trei mandate, începând cu 2004.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: