Trei mii de târgujieni vor pierde ajutorul de încălzire

Micşorarea plafonului ajutorului de încălzire lasă în frig mii de târgujieni. Plafonul maxim pentru ajutorul de încălzire a scăzut de la 615 de lei la 425 de lei pe membru de familie. Peste 50 de persoane care îşi depuseseră dosare pentru lemne şi au fost aprobate nu vor mai beneficia de ajutor. Reprezentanţii Direcţiei Publice de Protecţie Socială spun că nici la gaze nu va fi mai bine, aproximativ 3.000 de persoane fiind tăiate de pe listă.

Oamenii spun că vor fi nevoiţi să stea în frig pentru că nu au cu ce să cumpere lemne sau să plătească factura la gaze. Oamenii au ştiut că pot beneficia de ajutor de încălzire dacă au sub 615 lei pe membru de familie, aşa că, pentru a fi siguri că vor avea cu ce face focul în sobe în perioada rece s-au grăbit să depună la Direcţia Socială Târgu Jiu actele necesare acordării acestui ajutor.

Au aflat de la televizor despre modificări

Maria Ciunete, de 63 de ani, din Târgu Jiu se numără printre miile de târgujieni care nu vor mai beneficia anul acesta de ajutorul de încălzire. Femeia are o pensie mai mare cu 50 de lei decât venitul maxim necesar pentru acordarea ajutorului de căldură, respectiv 475 de lei. „Nu ştiu ce voi face, voi sta în frig, nu am altă alternativă. Nu am bani să cumpăr lemne şi nici să mă împrumut nu pot, pentru că nu am de unde să-i dau înapoi“, spune Maria Ciunete din Târgu Jiu.

 În situaţia Mariei mai sunt alte zeci de persoane. Au rămas însă şocaţi când au auzit că trebuie să fie mai săraci decât sunt ca să fie sprijiniţi financiar de către stat în sezonul rece. „Am văzut la televizor, dar am zis că poate nu am înţeles eu bine, ne-am bucurat degeaba, ce să facem mai stăm şi în frig. O să se încălzească cei pe care i-am votat„ spune Mihai Ghiţulescu din Târgu Jiu. 

„O să îi anunţăm că nu mai beneficiază de un astfel de ajutor“

Data limită de depunere a cererilor pentru acordarea ajutorului de încălzire cu lemne, a fost5 octombrie, dată la care nu se ştia de modificarea ajutorului pentru subvenţii. Astfel, cererile a zeci de târgujieni vor fi anulate.

„În momentul de faţă, din cei 1953 de târgujieni care au depus cerere de acordare a ajutorului de încălzire cu lemne, având un venit până în 615 lei, 58 vor fi tăiaţi de pe listă. O să îi anunţăm pe fiecare în parte că nu mai beneficiază de un astfel de ajutor. Cât îi priveşte pe cei care folosesc gaze naturale pentru încălzirea locuinţei, vor fi extrem de mulţi care, după vechiul plafon ar fi beneficiat de ajutor de căldură iar în urma modificări vor fi tăiaţi de pe listă. Spre exemplu anul trecut  au fost în total 12.945 de beneficiari de ajutor de căldură dintre aceştia aproape 3000 nu s-ar fi încadrat dacă ar fi trebuit să aibă un venit mai mic de 425 de lei cum este acum. Anul acesta sigur vor fi mult mai mulţi având în vedere că este an de criză economică şi mulţi au rămas fără serviciu“, precizează Teodora Ciobanu directoarea Direcţiei Publice de Protecţie Socială Gorj. 

Ajutoarele de încălzire pentru cei care folosesc gaze naturale acoperă în anumite situaţii chiar şi valoarea întregii facturi.

Venit pe membru de familie                    suma primita

sub 155                                                 262  lei

intre 155-210                                          162  lei

intre 210- 280                                         137  lei

intre160 -310                                          112 lei

intre 310 -355                                           87 lei

intre 355 -425                                          62 lei

Pentru cei care se încălzesc cu lemne ajutoarele primite de la stat sunt ceva mai mici respectiv:

Venit pe membru de familie                   suma primita

sub 155                                                      54 lei

intre 155-210                                            48 lei

intre 210- 280                                             44 lei

intre160 -310                                              39 lei

intre 310 -355                                             34 lei

intre 355 -425                                             30 lei  

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: