Primarul din Scoarţa caută prin gunoaie

500 de europubele stau depozitate în faţa primăriei Scoarţa, în timp ce cetăţenii aruncă gunoiul la voia întâmplării. Primarul Aurelian Cotârlău mai aşteaptă 200 de europubele şi 70 de containere comandate, după care le va împărţi oamenilor. Edilul se teme că oamenii se vor supăra dacă unora le dă şi altora nu. Astfel, judecând după sutele de europubele ai crede că primăria s-a transformat în societate de salubritate.

Aurelian Cotârlău, primarul comunei Scoarţa, spune că 500 de europubele au ajuns deja la primărie şi se mai aşteaptă alte 200, plus 70 de containere. „Eu cred că avem nevoie de 700 de europubele plus containere de gunoi care vor fi amplasate în fiecare sat. Pe o platformă special amenajată vor fi amplasate containerele, în aşa fel încât, dacă cele 700 de europubele nu ajung pentru fiecare familie, containerele să reuşească să deservească 20 de familii. Le vom împărţi cetăţenilor când vor ajunge şi cele 200, să nu dăm la unii şi la alţii nu”, spune Cotârlău.

Sătenii din Scoarţa vor plăti 10 lei pentru gunoiul menajer

Achiziţionarea acestor pubele pentru Scoarţa face parte dintr-un program  în care sunt înscrise 13 localităţi, iniţiatorul fiind oraşul Târgu-Cărbuneşti. Proiectul poartă denumirea "Staţie de transfer deşeuri în oraşul Târgu-Cărbuneşti", iar pentru europubelele primite, localităţile nu vor plăti niciun leu. Din momentul în care staţia de transfer deşeuri din Târgu Cărbuneşti va deveni funcţională, cetăţenii din Scoarţa vor trebui să scoată bani din buzunar pentru gunoiul menajer. „Au fost discuţii în legătură cu preţul gunoiului menajer. Ideal ar fi să fie cât mai ieftin. Cred că preţul va fi în jur de 10 lei pe lună. Dacă şi atunci se va mai arunca gunoi vom trece la aplicarea sancţiunilor”, spune primarul.

Aurelian Cotârlău abia aşteaptă ca programul să devină operaţional şi resturile menajere să nu mai fie aruncate la voia întâmplării. „Acum gunoiul este strâns în saci de plastic şi dus cu o rabă la Târgu Jiu. Aşa vom face până la sfârşitul anului când sperăm să funcţioneze staţia de transfer de la Cojani. Acum cetăţenii nu plătesc nimic pentru că luăm noi gunoiul, dar tot mai sunt persoane care în loc să îl pună în saci, îl aruncă pe marginea apelor, a drumurilor sau în pădure”, spune primarul de la Scoarţa.

Primarul Cotârlău: „Am ajuns gunoier…”

Aurelian Cotârlău spune că a ajuns să caute în gunoaie pentru a identifica persoanele care aruncă resturile menajere în locuri interzise. „Am ajuns gunoier, pe unde găsesc gunoi aruncat, mă apuc să caut să vad dacă pot să îl identific pe cel care l-a aruncat”. Primarul spune că a avut surprinderea să găsească, căutând prin gunoi, persoane cu influenţă în comună care aruncau gunoiul. „La Mogoşani, în faţa unei tăbliţe cu aruncarea gunoiului interzis am găsit un portbagaj de gunoi. Am căutat fiecare hârtiuţă până am găsit o factură, era vorba de fostul viceprimar care aruncase gunoiul. I-am spus că îi dau 5 milioane de lei vechi amendă şi în două ore a strâns tot gunoiul. Dacă mentalitatea asta o au oamenii care au lucrat în administraţie, ce pretenţii să am de la nea Ion”, a mai adăugat Cotârlău.

Primarul de la Scoarţa spune că mulţi cetăţeni vin din alte localităţi şi aruncă gunoiul aici. „Mulţi vin de la Târgu Jiu şi aruncă gunoiul aici. Şi agenţii economici de la Cărbuneşti, în drum spre Târgu Jiu, lasă resturile menajere la Scoarţa, că e în drumul lor. E vorba de educaţie şi la noi se pare că lipseşte”, spune Cotârlău.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: