Dispensarul din Bolboşi stă să pice pe pacienţi

Un dispensar medical din comunei Bolboşi se dărâmă sub ochii primăriei. Clădirea are peste 100 de ani şi stă să pice peste medici şi pacienţi. Cei peste 2.200 de pacienţi înscrişi pe listele doctorului Nicolae Romagno spun că le este frică să vină la medic de teamă să nu le pice o bucată din tavan în cap. Ca să mai ascundă problemele din cabinet, medicul a decorat crăpăturile cu obiecte numai bune de expuse în muzeu. Autorităţile locale ridică din umeri şi susţin că nu sunt bani pentru amenajarea altui cabinet în comună.

Pacienţii care sunt pe listele medicului de familie Romagno vin cu frică la dispensarul din localitate. Aceştia se tem de fiecare dată când trec pragul cabinetului că se vor trezi cu o bucată din tavan în cap. Imobilul este crăpat iar temelia a început să o ia la vale: „Să ne ferească Dumnezeu de vreo zăpadă mare sau vreo vijelie că mor doctorii şi pacienţii care sunt înăuntru. Eu vă spun că vin cu frică de fiecare dată când am nevoie de o consultaţie sau vreo reţetă. E un adevărat pericol”, spune Tudor Bălăceanu.  

Bătrânul de 70 de ani spune că imobilul în care se află dispensarul are peste o sută de ani şi singurele reparaţii care au fost făcut au fost realizate de medic. „Vă spun că această clădire este foarte veche, iar de când mă ştiu eu nu a fost vreodată renovată. Singurele reparaţii au fost făcute de doctor”, a mai adăugat Bălăceanu.

O altă pacientă a medicului Romagno spune că îi este frică să treacă pe lângă dispensar de teamă să nu pice vreo bucată de zid. Despre vizitele la medic femeia spune că nu vine decât atunci când este foarte bolnavă pentru că îi este frică „Sunt crăpături în zid de se văd de afară. Vine iarna şi dacă o să fie vânt puternic, clădirea asta nu va rezista. Aşteptăm să vedem ce face primarul că de zece ani tot promite, dar nu a făcut nimic”, spune şi Magdalena Bălăceanu.

„Tavanul a picat de mai multe ori chiar deasupra patului”

Medicul Romagno crede că autorităţile locale dau dovadă de rea-voinţă pentru că pentru celălalt medic al comunei s-au găsit fonduri pentru un nou sediu. „Aici e vorba de rea-voinţă. „Cred că domnul primar nu vrea să ne ajute şi pe noi pentru că eu nu fac politică şi aici este un iz politic. Pentru cine este cu dumnealui se găsesc soluţii, pentru alţii nu”, spune Romagno. Doctorul povesteşte că miercuri spre joi noaptea, de zece ani, rămâne la dispensar pentru ca măcar o dată pe săptămână cetăţenii să ştie că este un medic în comună. Atunci când rămâne la Bolboşi stă cu frică pentru că exact deasupra patului în care se odihneşte tavanul a picat de câteva ori: „Tavanul a picat de mai multe ori chiar deasupra patului. Vă spun că oricând poate să mai pice”, a mai adăugat medicul. Romagno spune că a solicitat de nenumărate ori autorităţilor locale să găsească un spaţiu adecvat pentru un cabinet medical. „De zece ani nu aud decât că nu sunt bani. Au găsit un spaţiu într-un bloc neterminat, eu nu îmi permit să îl amenajez. Ar trebui să se gândească că acest dispensar deserveşte un sfert din populaţia comunei”.

Imobilul este un conac boieresc de pe timpul lui Cuza

Medicul susţine că imobilul în care îşi desfăşoară activitatea este un conac boieresc de pe timpul lui Cuza, care a fost bine întreţinut, dar care din cauza anilor care au trecut temelia a început să se macine. „Am încercat să mai renovez pe ici pe colo, dar nu am ce face pentru că unde faci astăzi crapă mâine. Temelia este din cărămidă şi a început să se macine. Un colţ dintr-un zid s-a desprins şi ne aşteptăm să pice”. Vine iarna şi medicul se gândeşte cu groază la pacienţii care îi vor trece pragul. „Facem focul cu lemne, dar nu se face cald, ferestrele sunt înfundate cu cârpe, dar tot trage curentul de nu pot să dezbrac un copil să îl consult”. Apa este adusă la dispensar cu găleata de la o fântână din apropiere. „Aducem apă cu găleata de la vecini, că să avem apă. Nu avem apă curentă la dispensar, dacă vrem apă aducem cu găleata”, povesteşte o asistentă a medicului.    

„Nu avem bani acum, dar o să găsim o rezolvare”

Viceprimarul comunei Bolboşi, Dumitru Mituică, spune că nu sunt bani la buget, dar că problema dispensarului va fi rezolvată. „Nu avem bani acum, dar o să găsim o rezolvare. De fapt am identificat un spaţiu şi rămâne să facem rost de bani şi pentru amenajări”, spune Dumitru Mituică. Viceprimarul susţine că nu este vorba nici de rea-voinţă şi nu are nicio legătură cu politica: „ Am mutat deja un medic şi o să-l mutăm şi pe doctorul Romagno. Ştiu că imobilul este fisurat, dar facem tot ce putem să găsim o rezolvare. Nu este vorba de rea-voinţă şi nici nu are legătură cu politica”, a mai adăugat viceprimarul de la Bolboşi.  

Sala de aşteptare a cabinetului a fost transformată într-un mic muzeu pentru a mai ascunde crăpăturile din zid. Medicul este un pasionat al lucrurilor vechi şi a transformat pereţii cabinetului de la Bolboşi în adevărate panoplii: „am această pasiune de foarte multă vreme. O parte din lucrurile care se află aici sunt aduse de mine. Am o sabie în cabinet pe care am adus-o de acasă, altele le-am primit pentru că lumea ştie că îmi plac”, a precizat medicul.

Galerie foto


Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: