Trei termocentrale se bat pe noul grup energetic

Soarta Complexului Energetic Rovinari este pusă sub semnul întrebării după ce a apărut posibilitatea ca noul grup energetic să nu fie construit aici, ci la Işalniţa. Locul de amplasare a grupului de 500 de MW va fi decis după înfiinţarea companiei Electra.

„Grupul energetic este dorit de toate cele trei termocentrale“. Afirmaţia a fost făcută de directorul general al CE Roviari, Tiberiu Trotea. Locul de amplasare ar putea fi CE Rovinari, CE Turceni sau Isalniţa, adaugă Trotea. CE Turceni a fost exclus de pe listă după ce directorul Octavian Graure  a spus că noul grup nu va fi construit aici.

Dintre cele 3 entităţi energetice mai multe avantaje ar avea Complexul Energetic Rovinari, deoarece ar fi scutit transportul cărbunelui pentru că termocentrala este situată lângă cariere.

CE Rovinari a făcut studiu de fezabilitate

Conducerea Complexului Energetic Rovinari spune că există deja un studiu de fezabilitate prin care este analizată posibilitatea amplasării noului grup în cadrul complexului. Există şi varianta să fie amplasat la Işalniţa. „La Complexul Energetic Rovinari este un studiu de fezabilitate în această privinţă. El poate fi amplasat însă la termocentrala Rovinari, Turceni sau Işalniţa. Este dorit de toate cele trei termocentrale“, spune directorul CE Rovinari, Tiberiu Trotea. Directorul general spune că sunt şi câteva avantaje care ar putea face factorii de decizie să îl amplaseze la Rovinari. Printre acestea se numără faptul că termocentrala Rovinari este situată la gura minei. „Rovinari faţă de celelalte termocentrale se află în mijlocul carierelor, iar cărbunele poate fi transportat cu ajutorul benzilor. Avantajul este că aici nu s-ar mai plăti transportul cărbunelui din acest motiv“, a precizat Trotea.

Graure: Nu se pune problema să fie la Turceni

De partea cealaltă directorul Octavian Graure a declarat că este exclus ca noul grup energetic să fie construit la Turceni. „Din câte ştiu eu nu se pune problema ca noul grup de 500 de MW să fie construit  la noi. Avem în plan să aducem grupurile actuale la standarde europene de mediu, dar de un nou grup nu se pune problema“, spune Graure.

Bălăşoiu: Este prematur să ne pronunţăm în privinţa amplasării

Directorul Complexului Energetic Craiova, Constantin Bălăşoiu, a declarat că deocamdată nu s-a luat nicio decizie în această privinţă. „Odată cu constituirea companiei Electra, vom lua în calcul studiul de fezabilitate al CE Rovinari. Momentan este prematur să ne pronunţăm în privinţa amplasării noului grup“, spune directorul companiei Electra.

De menţionat că Bălăşoiu a fost numit directorul companiei Electra.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: