Exploatările miniere ar putea fi desfiinţate

Exploatările miniere din cadrul SNLO şi complexurilor energetice ar putea fi desfiinţate în următoarele zile. Informaţia a fost confirmată doar parţial ieri de Ionel Manţog, directorul economic al Complexului Energetic Turceni, care a spus că aceasta este una din „măsurile posibile” şi că se caută soluţii pentru reducerea personalului TESA, care a crescut nepermis de mult în ultimii ani. Daniel Burlan, directorul general al SNLO, spune că o parte din personalul rezultat după o eventuală desfiinţare a exploatărilor miniere va fi redistribuit în cariere.

Responsabilii din minerit şi energie au în plan o reorganizare a sistemului minier, care să aibă loc chiar înainte de înfiinţarea Electra. Una dintre măsurile care ar putea fi luate este ca exploatările miniere să fie desfiinţate, iar carierele să fie subordonate direct societăţii comerciale. Asta înseamnă de fapt desfiinţarea unui eşalon ierarhic.

Măsura ar putea fi luată din cauza numărului de personal TESA, care  este mult prea mare în comparaţie cu productivitatea. “ În ultimii 4 ani personalul de la TESA a crescut, iar salariile s-au dublat, în condiţiile în care productivitatea şi valoarea muncii au rămas pe loc. Ponderea cheltuielilor cu munca vie per total cheltuieli pentru activitatea minieră a depăşit 50%, în condiţiile în care  în anul 2007, când Partidul Democrat Liberal a plecat de la guvernare, nu depăşea 27%“, a declarat Ionel Manţog.

Decizia nu a fost încă luată

Acestea sunt motivele care duc la posibila reducere a unui eşalon ierarhic. “Ce s-a întâmplat la TESA este un motiv de îngrijorare pentru responsabilii activităţii miniere şi energetice, care se gândesc la soluţii de creştere a eficienţei. După cum ştiţi, şi SNLO şi complexurile energetice o să facă reduceri de personal. Una dintre opţiuni este ca reducerea să vizeze şi personalul TESA“, a mai declarat Manţog.

“În acest context se analizează şi varianta desfiinţării exploatărilor miniere, urmând ca actualele cariere să fie subordonate direct SNLO. Subliniez că decizia nu a fost luată încă luată, dar probabil se va lua în zilele următoare“, spune Ionel Manţog.

Desfiinţarea exploatărilor miniere înseamnă eliminarea unui nivel ierarhic între aparatul central, adică SNLO sau complexuri, şi celelalte structuri, carierele. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, spune că activitatea minieră nu va fi afectată în niciun fel de o eventuală desfiinţare a exploatărilor. “Posibilitatea ca exploatările miniere să fie desfiinţate nu înseamnă că vor fi şi reduceri de personal, cei din exploatări vor fi redistribuiţi în cadrul carierelor“, a precizat Daniel Burlan.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: