Troiene uriașe la Rânca. Prizonieri în case

Nămeți pe șapte metri spre Rânca. O avalanșă s-a produs la nici doi kilometri de intrarea în stațiune. Drumarii au intervenit cu mai multe lame și autofreze pentru a debloca circulația. În tot acest timp, mai mulți turiști și cabanieri au rămas blocați în pensiuni din cauza stratului uriaș de zăpadă.

A nins neîncetat la Rânca de aproape patru zile, iar zăpada măsoară peste patru metri. Pe drumurile laterale n-a intervenit nimeni, potrivit unui cititor Pandurul. „N-a venit niciun utilaj pe drumurile laterale. De trei zile, n-a urcat nimeni aici. Am înțeles că nu aveau motorină și n-au avut cum să urce. Am stat în pensiuni. Am făcut tranșee cât să vorbim între noi sau să cerem ajutorul autorităților. Abia azi (n.r. sâmbătă) a venit un utilaj pe partea ce ține de Baia de Fier. În rest, s-a deszăpezit doar drumul național și atât. Noi am stat prizonieri în case”, a spus proprietarul unei cabane din Rânca.

Speriați, mulți turiști au cerut sprijinul salvatorilor. Mulți ar fi trebuit să plece de câteva zile din stațiune, dar vremea rea i-a ținut în stațiune. O familie cu un copil de nici doi ani a sunat la 112 pentru că rămăsese fără lapte și scutece pentru bebeluș. Alții s-au intrat în panică atunci când au văzut că zăpada le ajungea până la geam, la etajul unu sau doi.

Risc de avalanșă

După aproape două zile în care a fost blocat, drumul spre stațiune a fost redeschis. Se urcă la munte doar cu lanțuri ori cu autoturisme cu tracțiune 4x4. În unele zone, troienele sunt uriașe. „Am avut troiene de șase, șapte metri. A căzut zăpada în drum și am intervenit cu utilajele grele, cu wolle, cu lame și autofreze să spargem zăpada și să o îndepărtăm. Am fost acolo cu cei de la Salvamont să vedem cât de mare este riscul de avalanșă”, a transmis Ion Tudor, șeful Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu.

Ca să evite orice fel de incident, jandarmii au fost prezenți la ieșirea din orașul Novaci, unde a fost instituit filtrul Poliției. Mai mulți turiști, nervoși pe timpul mare de așteptare, s-au luat la harță cu drumarii și cu oamenii legii. Din fericire, nu a fost înregistrat niciun incident neplăcut.

În ciuda faptului că drumul a fost mai mult închis în aceste zile libere, mulți turiști au continuat să urce la Rânca numai pentru peisajele demne de Polul Nord.

Galerie foto




Vizualizări: 5,871

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: