UATAA Motru cotizează la carierele private

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a luat decizia ca de la 1 iulie să sisteze furnizarea de cărbune centralelor care aparţin consiliilor locale. În această situaţie se află şi Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru care a semnat deja contract cu o carieră privată pentru o lună de zile.

Primarul oraşului Motru, Dorin Hanu, a afirmat ieri că a încheiat deja un contract de furnizare a cărbunelui cu o carieră privată pe o perioadă de o lună de zile ca urmare a deciziei SNLO de a sista furnizarea cărbunelui către CET-uri până la remedierea situaţiei. Hanu mai spune că preţul de achiziţionare a cărbunelui este acelaşi ca şi la SNLO. „Începând cu 1 iulie, SNLO a trimis o hârtie către toate centralele care aparţin consiliilor locale prin care ne anunţa că va întrerupe furnizarea de cărbune. Noi am încheiat deja un contract până la 1 august cu o carieră privată exact cu acelaşi preţ ca la SNLO”, a declarat Dorin Hanu, primarul oraşului Motru. De altfel, contractul dintre SNLO şi UATTA Motru urmează să fie renegociat odată cu ieşirea din acest impas a SNLO.

Conturile UATAA, blocate de ani de zile

În ceea ce priveşte conturile UATTA Motru, primarul Dorin Hanu cât şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj, spun că acestea sunt blocate de trei ani de zile din cauza datoriilor de mai mult de 40 de miliarde. Luminiţa Penciu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj a precizat că „UATTA Motru are conturile blocate din anul 2007. În momentul în care îşi achită obligaţiile fiscale la bugetul de stat atunci i se deblochează conturile”. Cei doi sunt însă contrazişi de directorul UATTA Motru, Ilie Schintee care afirmă că societatea pe care o conduce are conturile blocate de mulţi mai mulţi ani şi o datorie ce depăşeşte 50 de miliarde. „UATAA Motru are conturile blocate de mai bine de trei ani de zile. Chiar cinci ani cred că sunt cu precizarea că au fost deblocate câteva luni când eram în insolvenţă. E normal să fie blocate de atâţia ani în condiţiile în care eu am datorii de peste 50 de miliarde la bugetul de stat. O să luăm cărbune de unde apucăm până când vom achita datoriile către SNLO dar în niciun caz la un preţ mai mare decât al SNLO”, a declarat Ilie Schintee.

Situaţia este atât de gravă în condiţiile în care numai de la motreni, UATTA Motru are de recuperat 134 de miliarde din care aproximativ 60 de miliarde numai de la unităţile de învăţământ din oraş. „Este adevărat că şcolile mele au cele mai mari datorii. Achită foarte puţin în comparaţie că datoriile pe care le au. Toate şcolile din Motru au conturile blocate şi ele tot de trei ani de zile. Foarte greu să ai conturile blocate, UATTA nu poate plăti decât muncitorii în rest nu pot face nimic investiţii sau altceva”, a adăugat Dorin Hanu.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: