UATAA Motru, în impas din cauza certificatelor de carbon

Peste 2 milioane de lei trebuie să plătească UATAA Motru pentru achiziția certificatelor de carbon aferente anului 2018. Este vorba de bani pe care unitatea nu-i are și pe care va trebui să-i asigure până la sfârșitul lunii aprilie, în caz contrar va trebui să suporte penalități uriașe. Abia zilele trecute, conducerea uzinei s-a adresat municipalității motrene să o sprijine cu acești bani.

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru plăteşte certificate de carbon pentru combustibilul folosit. Veniturile din vânzarea energiei electricie și termice asigură doar plata salariilor și cheltuielile cu combustibilul și reparațiile, spune conducerea unității, explicând în acest fel că nu dispune de banii necesari pentru a cumpăra certificatele de carbon. ”Pentru 2018, anul care trebuie să se închidă pe 30 aprilie, numărul de certificate alocate este de doar 6000, numărul de certificate care trebuie cumpărate și predate Ministerului Mediului sunt în jur de 27.000. Practic, este o diferență de 20.000 de certificate. Dacă este să analizăm piața, prețul unui certificat trece ușor peste 20 de euro. Societatea va trebui să suporte o cheltuială de 2 milioane lei. Din păcate, nu avem acești bani”, a declarat Eugen Corcoață, administratorul special al UATAA Motru, la Radio Infinit.

În aceste condiții, conducerea uzinei a explicat responsabilitatea pentru aceste cheltuieli revine primăriei. Corcoață spune că primăria datorează către UATAA, din subvenții, ajutoare de încălzire și căldura consumată, circa 1.7 milioane lei, bani pe care, dacă i-ar plăti, uzina ar scăpa de povara certificatelor de carbon pentru anul trecut.

Amenda pentru neplata certificatelor în termen este de 100 euro/certificat neachiziționat. Autoritățile locale se tem că nu vor avea timp pentru a găsi o soluție. ”Solicitarea este făcută cam târziu. Să găsești o variantă de 2.5 milioane lei doar într-o lună”, a comentat viceprimarul Cosmin Morega.

Consilierul local Ilie Petrescu crede că banii trebuie solicitați la Guvern, din fondul de rezervă. Mai linistit pare însă primarul Gigel Jianu. Spune că municipalitatea va sprijini în această problemă uzina, dar încă nu știe cum. ”Fiind a Consiliului Local și prestând un serviciu de utilitate publică, avem tot interesul să o ajutăm și o vom ajuta. Vom face toate demersurile să asigurăm funcționarea uzinei în continuare. Evident că, neavând o lege a bugetului și nici buget local, nu putem spune cât și cum, și care este modalitatea, deocamdată. Evident, atunci când toate sunt bune e meritul directorului, când nu se descurcă trebuie să găsească alții soluții”, a comentat primarul Gigel Jianu.

Vizualizări: 1,126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: