UATAA Motru va avea din vară un nou cazan. Pe păcură și gaze!

Un prim pas pentru conformarea uzinei de termoficare de la Motru cu normele de mediu a fost făcut. Primăria Motru a primit bani guvernamentali pentru achiziția unui nou cazan, pe păcură și gaze, care să fie pus în funcțiune pentru producerea de apă caldă pe perioada de vară. Contractul a fost semnat, iar firma câștigătoare este așteptată să aducă și să monteze noua instalație.

Circa 550 mii lei este suma primită de administrația locală din Motru din fonduri guvernamentale pentru achiziția noului cazan pentru Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru. Și primăria va trebui să suporte o cofinanțare, partea de contribuție care-i revine fiind de 195 mii lei. O firmă din Cluj a fost cea care a câștigat contractul pentru furnizarea acestui nou cazan și va trebui să-l și monteze, spune primarul municipiului, Gigel Jianu. "S-a adjudecat, s-a încheiat contractul cu primăria. Urmează să ne livreze cazanul respectiv. S-ar putea ca în vara aceasta să-l punem în funcțiune. Este un cazan nou, de dimensiuni mai mici. Vom face tot posibilul să-l punem în funcțiune cât mai repede", a explicat primarul din Motru, Gigel Jianu.

Autoritățile locale spun că și poluare uzinei se va diminua o dată cu punerea în funcțiune a noului cazan. "Astfel vor mai fi eliminate și din pierderi, pentru că actualul cazan a fost dimensionat la 10 gigacalorii, iar pentru că s-au închis unitățile, iar numărul de locuitori a mai scăzut, consumăm maximum 3 gigacalorii pe zi și noaptea 1 gigacalorie, dar cazanul nu putea să fie reglat și producea continuu 10 gigacalorii", a mai spus primarul.    

Uzina și autoritățile locale vor trebui să mai investească și în cazanul principal folosit iarna, pe cărbune, pentru producerea de apă caldă și agent termic, iar în cogenerare și energie electrică, care trebuie să fie conformat de anul viitor, așa cum impun directivele europene.    

Până una-alta, motrenii se plâng pe rețelele de socializare că nu au căldură în case. Mulți dintre aceștia sunt dintre cei care locuiesc la ultimele etaje ale blocurilor din Motru. Oamenii spun că uneori sunt nevoiți să folosească și alte surse de încălzire în locuințe.  

Vizualizări: 1,549

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: