UATAA vrea să majoreze tarifele. Primarul cere demisia lui Corcoaţă

Scandal la Motru între primărie şi Uzina de Agent Termic şi Alimentare  cu Apă, pe seama majorării preţului gigacaloriei. Consilierii locali nu au fost de acord cu noul tarif, iar primarul cere ca Eugen Corcoaţă, cel care l-a propus, să fie destituit din funcţie.

Eugen Corcoaţă, administratorul special al UATAA Motru, societate aflată în insolvenţă, a propus Consiliului Local ca preţul gigacaloriei să crească de la 179 la 224 lei. Noile tarife ar fi trebuit să se aplice chiar din această lună. Consilierii locali au discutat în două rânduri propunerea, dar dezbaterile nu s-au încheiat cu un numitor comun, aşa că proiectul a fost scos de pe ordinea de zi.

„Propunerea vine din partea administraţiei UATAA. Se află în insolvenţă şi este administrată de un administrator judiciar şi unul special, numit de Consiliul Local. Ne-au trimis să aprobăm preţul pentru gigacalorie, un preţ exagerat de mare, mult mai mare decât anul trecut şi, în urma verificărilor pe care le-am făcut în ceea ce priveşte modul de calcul şi ţinând cont de mai multe elemente care intră în calculul acestui tarif, am considerat că nu sunt corect întocmite. Am convocat consilierii locali să discutăm şi să vedem cum este mai bine, mai corect. Nu s-a ajuns la niciun numitor comun, astfel că am retras proiectul. Gigacaloria ajungea la 224 de lei”, a fost mesajul primarului din Motru, Gigel Jianu.

Mai mult decât atât, Jianu a cerut aleşilor locali chiar înlocuirea lui Eugen Corcoaţă, pentru că nu a reuşit să scoată societatea din colaps, chiar dacă a fost susţinut financiar: „În mai puţin de doi ani, am adus sume importante de bani la UATAA. Societatea are conturile goale şi are mereu probleme. Eu consider că este un management defectuos şi nu sunt interese să se rezolve problemele. Am solicitat Consiliului Local să numească un alt administrator”.

De partea cealaltă, Corcoaţă spune că preţul este suportabil pentru populaţia din Motru. Este convins că nu va putea rămâne tariful actual, pentru că s-au scumpit utilităţile şi salariile în acest an. „Preţul pe care UATAA l-a propus are în vedere o decizie a ANRE privind producerea, ceea ce înseamnă o majorare cu 12%, având în vedere că toate elementele de cost sunt în creştere. Mă refer la combustibil, energie electrică, piese, salarii. Şi un preţ de transport şi distribuţie calculat în funcţie de legislaţia ANRE. Are, de asemenea, şi el câteva componente care sunt în creştere. Nu avem cum să emitem un preţ mai mic pentru că nu putem să funcţionăm şi să producem o gigacalorie sub costurile de producţie. Am insistat să nu fie majorat preţul de referinţă la populaţie întrucât, prin ajutoarele guvernamentale obţinute, primăria are o subvenţie în avans care trebuie decontată în această iarnă. Noul preţ este corect şi trebuia să intre în vigoare de la sfârşitul lunii noiembrie. Populaţia nu trebuie să simtă această creştere”, a transmis Eugen Corcoaţă, administratorul special al UATAA.

Vizualizări: 711

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: