UCB ameninţă Freedom House şi cere retragerea premiului lui Cuteanu

Gest fără precedent al unei instituţii de învăţământ din România, împotriva libertăţii de exprimare. Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a cerut Freedom House retragerea premiului acordat unui jurnalist de investigaţie gorjean. Mai mult, rectorul Bojincă dă fundaţiei un termen de 30 de zile pentru rezolvarea problemei, în caz contrar urmând a face sesizări la Washington. FH îl susţine pe jurnalist şi consideră atitudinea universităţii ca fiind una ostilă.

Rectorul Universității “Constantin Brâncuși” (UCB), Moise Bojincă, a solicitat Fundației Freedom House retragerea premiului acordat jurnalistului Gorj News Cerasel Cuteanu pentru investigația “Marga a mințit când a spus că nu a luat bani publici de pomană de la UCB Târgu Jiu”. Articolul a obținut premiul cel mare în cadrul unei competiții de investigații jurnalistice în programul Supporting Investigative Journalism, organizat de Freedom House.

Rectorul UCB Moise Bojincă a trimis Fundației o scrisoare de trei pagini în care solicită retragerea premiului acordat lui Cerasel Cuteanu, pe motiv că documentele anexate articolului și informațiile din el nu sunt reale și că articolul a adus prejudicii de imagine universității. Mai mult, rectorul spune că UCB a depus plângere în instanță pentru acest articol. Bojincă sugerează în scrisoarea sa că va anunța Whastington-ul dacă premiul nu va fi retras. În continuare, rectorul Bojincă solicită ca UCB să aibă același spațiu publicitar pe care l-a avut și articolul câștigător. Bojincă le mai cere reprezentanților Freedom House ca în 30 de zile să rezolve problema, altfel va face acțiune în instanță.

Freedom House îl sprijină pe Cuteanu

În replică, Fundația Freedom House a trimis la UCB o scrisoare în care respinge acuzațiile aduse de instituția de învățământ superior. “În primul rând, considerăm că o scrisoare cu număr de înregistrare și ștampilă, transmisă de pe un cont neoficial, [email protected] în numele rectorului unei universități din România, reprezintă o modalitate inadecvată de comunicare instituțională. În al doilea rând, referitor la conținutul scrisorii, găsim ostilă atitudinea demonstrată în raport cu libertatea presei și de exprimare și respingem insinuările și acuzațiile formulate la adresa fundației”, se arată în scrisoare.

Moise Bojincă, nu a putut fi contactat telefonic, însă jurnalistul de la Gorj News a spus că din informațiile pe care le are, scrisoarea nu ar fi redactată de rectorul universității. “Dinspre anturajul rectorului Bojincă mi s-a transmis că domnia-sa a fost forțat să semneze această scrisoare, concepută de alții, doar pentru a fi compromis public. Carta UCB a legiferat șantajarea Rectorului de către Senat. Atitudinea cocoșească din scrisoarea UCB amintește de declarațiile lui Sânzi Buruiană, sau CRBL, și produce același tip de deficit de imagine orașului. Ca atare, în interes public, voi acționa în instanță rectorul și Universitatea”, a declarat Cerasel Cuteanu. Acesta a mai spus că investigația sa a avut un efect pozitiv în sensul că Andrei Marga a venit la Târgu-Jiu, vineri, 22 februarie 2012, să-și desfășoare activitățile pentru care e plătit de UCB. “Salut eleganța Freedom House, ce răzbate din răspunsul la scrisoarea de o iresponsabilitate instituțională agresivă a conducerii UCB”, a încheiat acesta.

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: