UCB îşi apără imaginea şi contestă raportul CUC

Cititorul de presă locală din Gorj a aflat zilele acestea că Universitatea de stat din Târgu Jiu este o instituţie de învăţământ superior de zero stele, conform unui raport oficial al Coaliţiei pentru Universităţi Curate. Cum şi rapoartele Coaliţiei pentru Alegeri Curate sau ce mai vreţi să fie curat prin România sunt contestate, şi UCB a decis să îşi apere imaginea, mai ales că raportul defavorabil de acum a fost fundamentat cu fapte pe care chiar şefii actuali ai universităţii au încercat în ultimii ani să le combată.

Senatul Universităţii Constantin Brâncuşi a avut o ultimă şedinţă înainte de Paşte şi, în loc să discute despre ouă roşii, iepuraşi sau alte lucruri mai lumeşti, membrii forului respectiv de conducere şi-au bătut capul cu demontarea raportului care plasează instituţia pe locuri codaşe într-un clasament naţional. Clasamentul iese pe piaţă tocmai când absolvenţii de liceu îşi caută un loc la facultate, situaţia de acum neavând cum să avantajeze instituţia de la Târgu Jiu. În consecinţă, universitarii gorjeni au început să explice, mult prea târziu, cum de s-a ajuns în situaţia de acum.
 " Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a analizat raportul prezentat pe site-ul Societăţii Academice Române, constatând următoarele: În raportul asupra Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu (pag. 60) se arată că facultatea selectată aleatoriu pentru evaluare a fost Facultatea de Management Agricol, facultate care nu există în structura Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu; La capitolul Puncte slabe, se prevede faptul că au existat cazuri de falsificări grave de diplome. Până în prezent, la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, nu s-a dovedit existenţa vreunui caz de eliberare de diplome false. Facem precizarea că, în anul 2006, noua echipă managerială de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a sesizat Parchetul Judeţean Gorj referitor la eliberarea în condiţii nelegale a unor certificate de perfecţionare în mPsihopedagogie specială (nu diplome). Litigiul se află pe rolul instanţelor şi, nici până în prezent, nu s-a dat o hotărâre definitivă. Evaluarea Universităţii, pe fiecare criteriu în parte, plasează Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu peste media fiecărui criteriu. Spre exemplu, la criteriul Management financiar, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a obţinut 11 puncte din 15 puncte posibile, iar la Recomandări apare: „postarea pe internet a tuturor achiziţiilor publice cu valoare peste 10 000 Euro”. Menţionăm că acest lucru s-a realizat tot timpul, la nivelul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. De asemenea, precizăm şi faptul că, pe ultimii doi ani, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a obţinut certificatul privind „descărcarea de gestiune” din partea Curţii de Conturi.
Referitor la gradul de reprezentativitate a studenţilor în structurile de conducere ale facultăţilor componente şi ale Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, menţionăm că sunt respectate întocmai prevederile legii, astfel că, în componenţa Consiliilor Facultăţilor şi a Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, studenţii sunt reprezentaţi în proporţie de ¼ din numărul total al membrilor acestora", menţionează UCB într-un comunicat de presă.

 Punctele slabe, combătute pe rând

 Lucrurile interesante nu se opresc însă aici pentru că universitarii gorjeni au descoperit şi alte puncte slabe din raportul care i-a băgat sub masă zilele acestea. Dacă citim mai departe comunicatul de presă al instituţiei de învăţământ superior din Târgu Jiu mai aflăm că raportul a ţinut cont de articolele negative din presa locală, ori, la câţi "prieteni" are rectorul Adrian Gorun printre jurnalişti, e lesne de înţeles cum de nu a obţinut UCB nicio stea. " Constatăm, de asemenea, depunctarea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu pe criterii care nu ne-au fost precizate şi în baza unor adevăruri luate ca absolute: sesizări, soluţii ale instanţelor de judecată ce nu sunt definitive, articole în diverse cotidiene sau săptămânale. Perioada de 10 ani, luată în considerare pentru depunctarea (penalizarea) Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu este nereprezentativă pentru imaginea actuală a acesteia. Considerăm că o perioadă de analiză de 4 ani, raportată la cea a mandatului primit de o conducere academică, ar fi mult mai elocventă pentru rezultatele instituţiei noastre.
Dumneavoastră invocaţi o perioadă de un an, pentru îndreptarea problemelor, însă Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a luat deja măsurile de redresare începând cu anul 2006. Punctul de vedere exprimat în ziarul Gândul, de doamna Alina Mungiu Pipidi, referitor la faptul că, în cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, există politicieni - cadre didactice asupra cărora planează suspiciuni de obţinere a diplomelor de doctorat prin fraudă, nu mai este de actualitate pentru instituţia noastră, cele relatate fiind specifice pentru perioada dinainte de 2004. Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu nu acordă titlul de doctor, alte universităţi, inclusiv Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, au competenţe în acordarea şi validarea titlului.
Punctajul acumulat la cele patru criterii de evaluare este de aproximativ de 57 de puncte, plasând Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu în categoria universităţilor de stat ce au obţinut 3 stele. Penalizarea şi „aruncarea” Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu în categoria universităţilor cu 0 stele, nu s-a făcut pe criterii care să ne fie aduse la cunoştinţă. Nemulţumeşte, de exemplu, faptul că Universitatea Politehnică din Bucureşti, care a acumulat doar cu două puncte peste Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, se clasează pe locul 6 în Top, neregulile prezentate în fişa evaluatorilor fiind aproape similare", se arată în comunicatul semnat de purtătorul ce cuvânt, prof.univ. dr. Lucian Medar.


Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: