UM Sadu are conturile pline, dar nu se poate atinge de bani

Situație complicată la Uzina Mecanică Sadu. A primit, încă de anul trecut, cinci milioane de euro, bani pentru retehnologizare, dar nici până acum nu i-a cheltuit. Și nu pentru că nu ar fi vrut, ci pentru că nu a putut. Autoritățile speră să se modifice legislația ca să poată face achiziții pentru noi linii de producție din state care nu sunt în Uniunea Europeană.

Primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, a explicat de ce nu pot fi cheltuiți acești bani. Sunt în conturile Uzinei Mecanice încă de anul trecut. Vorbim de cinci milioane de euro destinați achiziției de echipamente de care uzina are mare nevoie, dar din acești bani nu s-a cheltuit niciun leu până acum. “Oamenii din Bumbești-Jiu au mari așteptări de la Uzina Mecanică Sadu. Se caută soluții să se cheltuiască cele cinci milioane de euro pentru a se cumpăra echipamente de care fabrica are nevoie. Se lucrează la un plan de retehnologizare care să cuprindă și alocarea de alte sume în vederea cumpărării unor linii complete. Din păcate, legislația nu permite derularea unui astfel de proces”, a spus Bobaru, la Radio Infinit.

Reprezentanții uzinei au găsit echipamentele de care au nevoie, dar nu în România, ci în Ucraina pentru că nu mai sunt producători în Uniunea Europeană. Iar de acolo nu pot cumpăra nimic pentru că Ucraina nu este în UE. Bobaru speră să fie schimbată legislația astfel încât să le fie permis să cheltuiască banii până nu ajunge uzina în prăpastie de tot. „Sunt lucruri pe care nu poți să le anticipezi. Ideea a fost să aducem bani. Nu s-a gândit nimeni că banii nu pot fi cheltuiți. Lucru îmbucurător că acești bani rămân la dispoziția Uzinei până vor fi cheltuiți. Uzina suferă pentru că nu poate lua comenzi, nu poate fi competitivă pe piață și, în acest caz, timpul trece și lucrurile merg prost. Cred că se vor găsi soluții. Domnul ministru mi-a promis că se va modifica cadrul legislativ încât să putem să facem acest lucru cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a mai declarat edilul din Bumbești-Jiu.

Banii au ajuns în conturile uzinei de la sfârșitul anului trecut. 

Vizualizări: 1,860

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: