Un deliciu pentru iarnă, dulceaţă de ardei iuţi

Dulceața de ardei iuți se poate prepara simplă sau cu ardei dulci (capia). Dulceața de ardei iuți este potrivit de picantă, aromată și dulce-acrișoară dar putem regla gradul ei de iuțeală modificând proporția dintre ardeii iuți și cei capia (dulci).

Dacă sunteți amatori de sosuri picante atunci puteți folosi doar ardei iuți. Mai există un factor care mai domolește iuțeala ardeilor: acidul, respectiv oțetul sau zeama de lămâie. Dulceața de ardei iuți poate părea exotica pentru multe persoane dar nu e aşa, oricine o poate prepara acasă.

Ingrediente:

    700 g ardei iuți curățați

    550 g ardei capia curățați

    1 kg zahăr

    10 g sare

    100 ml zeamă de lămâie

Se spală ardeii bine cu apă rece și se lasă la scurs. Avem nevoie apoi de un cuţit bun, un tocător de plastic şi mănușile de cauciuc. Nu încercați să prelucrați ardeii iuți fără mănuși pentru că e greu de îndepărtat de pe mâinii iuţeala ardeilor, mai ales de sub unghii.

Se taie codiţa ardeiului şi se despică ardeiul în două, pe lung, și, cu cuțitul de filetat, se scot nervurile şi semințele dintr-o mișcare. Se ia apoi mai multe jumătăți de ardei suprapuse și se taie în fâșiuțe de circa 3 mm. Se spală apoi şi ardeii capia și se îndepărtează codița ardeiului, se taie şi se scot nervurile si sâmburii dintr-o mișcare exact ca la ardeii iuți. Se taie ardeii kapia în bucăți mai mari şe se pun în blender pentru a-i mărunți.

Într-o oală suficient de încăpătoare se pun ardeii iuți feliați. Deasupra lor se toarnă pasta de ardei kapia și zeama de lămâie proaspăt stoarsă şi se pun zahărul precum și sarea. Sarea este esențială pentru această dulceață de ardei iuți deoarece echilibrează dulcele. După două ore se pune oala cu ardei pe foc mediu și se amestecă ocazional. Dupa 10 minute de fierbere efectivă se opreşte focul, se acoperă oala cu un prosop de bucătărie ud dar stors şi se lasă totul la răcit timp de 2 ore.

Apoi se pune din nou dulceața de ardei la fiert până ce ajunge la 105°C sau până se leagă siropul. Se îmbuteliază fierbinte în borcane sterilizate.

Vizualizări: 1,326

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: