Un fost șef din CE Oltenia susține că prețul energiei crește artificial

Tot mai multe voci susțin public că nu doar condițiile meteo determină creșterea prețurilor pe piața de energie, ci și unele înțelegeri între producători, primii vizați fiind Hidroelectrica și CE Oltenia. Fostul președinte al Consiliului de Supraveghere din CE Oltenia, Gabriel Dumitrașcu, spune că piața este manipulată și prețurile cresc artificial.

Gabriel Dumitraşcu, expert energie, consideră că „există o tendinţă manipulativă a pieţei, nişte speculaţii care cresc artificial preţul”. „Dorinţa de profit a producătorilor de energie electrică nu justifică această creştere exagerată de preţ”, a declarat Dumitraşcu. Astfel, Guvernul este marele câştigător al acestei situaţii. Companiile de stat Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice vând energie scumpă, iar profiturile ajung în buget, consideră specialiştii.  

Posibile anchete

Ministerul Energiei a anunţat joi seara că a transmis Consiliului Concurenţei semnalele primite din piaţă privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producătorii de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă. „Ca urmare a situaţiei pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde preţurile au atins un nivel ridicat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Ministerul Energiei a dispus o serie de măsuri. Astfel, în acest context, ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut o serie de întâlniri şi discuţii cu conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Ca urmare a acestora, ANRE s-a angajat să realizeze o analiză a situaţiei şi să propună eventuale metode de intervenţie în piaţă”, arată ministerul, într-un comunicat.

Ministerul Energiei anunţă că va începe o analiză privind cauzele producţiei scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioadă mai mic decât în mod obişnuit.

Vizualizări: 1,217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: