Un ghid complet pentru flexuri și polizoare unghiulare

Flexurile, numite și polizoare unghiulare, au devenit din ce în ce mai populare în lumea uneltelor, iar cu discul potrivit montat, un flex poate înlocui multe unelte din trusa ta existentă. Acestea sunt concepute pentru a efectua o serie de lucrări pe o varietate de materiale, pe care le vom trece în revistă în acest articol.

Ce face un flex?

Un flex este o unealtă foarte versatilă care va șlefui metalul, va tăia materiale precum țigla, va lustrui, va ascuți și multe altele. Există nenumărate accesorii compatibile pentru flexuri care îți permit să obții rezultatul dorit.

Flexurile sunt disponibile în multe stiluri și dimensiuni diferite, cea mai populară fiind de 115 mm. Fiecare își servește scopul său, în funcție de aplicație și de meserie. Flexurile mici, cum ar fi cele de 115mm și 125mm, sunt cele mai populare. Dimensiunea lor mai mică le face ideale pentru cei care fac bricolaj, deși majoritatea modelelor mai noi sunt suficient de puternice pentru a fi utilizate în meserii profesionale. Datorită dimensiunii lor compacte, acestea sunt de obicei ușoare, deci ideale pentru o utilizare prelungită.

Modelele mai mari, cum ar fi cele de 230 mm, sunt utilizate de obicei în aplicații profesionale și industriale.

La ce poate fi folosit un flex

Un flex este potrivit pentru o gamă largă de lucrări. Mai jos am enumerat câteva utilizări de top.

·       Tăiere:

Flexurile unghiulare se rotesc la viteze magnifice, astfel încât, cu discul de tăiere corect montat, le poți folosi pentru a tăia prin țevi, metal, țiglă, piatră și multe altele. De asemenea, pot fi folosite pentru a face tăieturi în gresie.

Pentru lucrări standard, de zi cu zi, pe oțel inoxidabil sau oțel moale, optează pentru o grosime a discului de 1 mm sau 1,6 mm. Pentru tăierea de foi de metal subțiri, alege un disc de 1 mm sau 0,8 mm. Frumusețea acestor discuri mai subțiri este că vor tăia mai repede prin tablă, reducând munca de curățare. Pentru lucrări mai grele de tăiere pe metale mai groase, optează pentru un disc de tăiere de 1,6 mm sau 2,5 mm. Discurile mai groase sunt esențiale pentru tăierea metalelor mai groase, dar vor tăia mai încet și vor genera mai multă căldură și fricțiune. Discurile de tăiere vor tăia, de asemenea, cu ușurință piulițele și șuruburile.

·       Șlefuire:

Discurile de șlefuit sunt utilizate pentru a șlefui metalul sau piatra, pentru a le da o formă sau pentru a netezi o tăietură proaspăt făcută. De asemenea, acestea vor netezi sudurile proaspete și vor îndepărta chitul și mortarul, oferind o îndepărtare rapidă a materialului în multe situații.

·       Lustruire:

Polizoarele unghiulare pot fi utilizate și pentru lustruirea metalelor datorită turației ridicate a acestora. Principala unealtă pentru a face acest lucru este un disc cu lamelă sau o roată de sârmă. Acestea oferă o acțiune rapidă de curățare pe multe materiale. Aceste accesorii versatile pentru flex vor curăța și lustrui totul într-unul singur. Periile de sârmă sunt, de asemenea, excelente pentru a îndepărta vopseaua încăpățânată de pe o varietate de suprafețe.

Cum se utilizează un flex

Înainte de a începe să șlefuiești, asigură-te că porți echipamentul de protecție individuală corect pentru a utiliza un flex. Polizoarele unghiurale se rotesc la viteze excepționale și vor produce adesea scântei, așa că ochelarii de protecție sunt esențiali, la fel ca și protecția auditivă, încălțămintea de siguranță și îmbrăcămintea de siguranță.

Mânerul lateral poate fi utilizat de obicei pe ambele părți ale polizorului, în funcție de preferințe. Poziția dispozitivului de protecție poate fi, de asemenea, rotită, așa că seteaz-o în poziția dorită înainte de a începe.

Fizează corect piesa de lucru pe suprafața de lucru - nu vrei ca nimic să alunece atunci când folosești un flex.

Când pornești pentru prima dată flexul, lasă-l să ajungă la viteza maximă înainte de a atinge suprafața de lucru. Viteza discului face treaba, așa că nu este nevoie să împingi puternic pe suprafață sau pe piesa de lucru.

Lucrează încet cu flexul înainte și înapoi între linia pe care vrei să o tai. Acest lucru va disipa căldura pentru a împiedica ca piesa să se încingă prea tare într-o singură zonă. Taie întotdeauna drept, altfel roata se poate rupe - ceea ce nu este bine!

Vizualizări: 850

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: