Cum a ajuns un localnic din Baia de Fier să vândă produse tradiționale în străinătate 

Bunătățile din carne de porc ori vită și produsele lactate preparate în gospodăria unui localnic din Baia de Fier sunt la mare căutare atât în țară, cât și peste hotare. Cum au ajuns românii să se bucure de cârnații, caltaboșii, slănina, mușchiul sărat și afumat dar și de brânza produsă în satul Cernădia, ne povestește cel care, de mai bine de un an, umple mese consumatorilor de produse tradiționale Bio.


Spiridon Mitran are 60 de ani și trăiește în satul Cernădia din comuna Baia de Fier. De când se știe a crescut în gospodărie vaci, porci și oi. De obicei gorjeanul le vindea, însă acum un an și jumătate a rămas cu mai mulți porci nevânduți. Atunci a decis să prepare diferite produse tradiționale, după rețete moștenite de la bătrâni și să le vândă.

”Când am rămas cu porcii nevânduți m-am gândit să fac ceva cu ei și am decis să-i sacrific și să-i prepar, să fac produse tradiționale bio și să le vând. Se întâmpla chiar înainte de sărbători și am făcut după rețetele noastre caltaboși, cârnați, șunculiță, mușchi afumat , le-am aranjat frumos în beci, am făcut o poză și am postat-o pe internet. Imediat au venit comenzile și în câteva zile nu am avut ce vinde. Ne-au sunat din București, Craiova și din alte județe și chiar din străinătate. Oamenii au fost mulțumiți, le-au plăcut produsele și au rămas clienții noștri. Dacă am văzut că merge, am zis să facem asta în continuare că o facem bine. Acum am ajuns să nu facem față comenzilor și trimitem și în străinătate. În Anglia de exemplu trimitem lunar brânză, ouă și alte produse bio din gospodărie”, a povestit omul.

De exemplu, slăninuța este făcută după o rețetă tradițională. ”Noi nu folosim coloranți, sau mai știu eu ce alte produse. Totul este tradițional. Șunculița o dau cu sare, o las trei zile și apoi o pun la fum. Eu mănânc zilnic dimineața, slăninuță cu brânză și cu ceapă și am colesterolul foarte bun. Rar se întâmplă să fie vreo zi în care să nu consum slăninuță. Materia primă, carnea este din gospodărie, de la animale crescute Bio și ingrediente folosim doar sare, piper, usturoi și cimbru unde este cazul”.

În țară, dar și în străinătate, gorjeanul trimite colete de minim 5 kilograme de produse 100% Bio, iar prețurile sunt sub cele practicate în comerț. Cârnații costă 35 de lei kilogramul, caltaboșul 30 de lei, slănina 25 de lei iar mușchiul sărat și afumat se vinde cu 40 de lei kilogramul.

Galerie foto


Vizualizări: 3,562

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: