Un milion de euro din şantaj şi evaziune. Habitu - primul reţinut!

Omul de afaceri Doru Şerban, zis ”Habitu”, a fost reţinut ieri după-amiază, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, şantaj şi spălare de bani, sumele vehiculate în dosar depăşind un milion de euro. Deocamdată este vorba despre 4 denunţători, care s-au plâns că Habitu i-a şantajat şi i-a ameninţat cu moartea. Habitu este urmărit penal de mai mult timp, iar acum, procurorii au pus în mişcare acţiunea penală urmând să-l prezinte instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Doru Şerban, zis ”Habitu”, este în vizorul oamenilor legii de mai mult timp, el fiind  urmărit penal pentru şantaj, evaziune fiscală şi spălare de bani. Habitu a fost chemat ieri dimineaţă la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj şi a plecat de acolo cu cătuşe la mâini, fiind reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore. Habitu consideră în continuare că dosarul său este de fapt o răzbunare, însă a răspuns ironic la întrebările jurnaliştilor. Întrebat dacă este vinovat, Habitu a răspuns: ”Păi da! Păi normal, dacă am fost reţinut”! Întrebat pentru ce a fost reţinut, el a răspuns: ”Păi eu ştiu de ce-!” La ieşirea din sediul Parchetului de pe lângă tribunalul Gorj, nici apărătorul lui Habitu nu a dorit să ofere detalii privind acuzaţiile aduse clientului său. Avocatul Gabriel Ungureanu a invocat însă articolul 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care se referă la prezumţia de nevinovăţie.

Mai mulţi denunţători, mai multe probe

Procurorul care instrumentează dosarul în care ”Habitu” este cercetat pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi şantaj,  Emil Moţa, a precizat că împotriva suspectului sunt mai mulţi denunţători şi mai multe probe. ”Habitu” este acuzat că în perioada 2007-2011 a împrumutat mai multe persoane atât fizice, cât şi juridice, cu diverse sume de bani, valoarea împrumuturilor depăşind 1 milion 200 de mii de euro, iar ulterior solicita, pe lângă sumele de bani împrumutate, dobânzi oneroase pentru împrumuturile pe care le acorda. Mai mult decât atât, din investigaţiile oamenilor legii, Habitu ar fi ameninţat părţile vătămate, chiar cu moartea, în cazul în care nu îi înapoiau sumele pe care le solicita. Din probatoriul administrat în acest dosar reiese că Doru Şerban, pentru a da impresia că tranzacţiile sunt legale, a încheiat cu persoanele împrumutate diverse înscrisuri sau contracte la mai multe notariate din oraş. Ulterior, Doru Şerban se folosea de respectivele contracte, încercând să ascundă întreaga activitate infracţională, susţine Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. ”Celor împrumutaţi le solicita ulterior, pe lângă restituirea sumelor de bani împrumutate, dobânzi oneroase, iar în momentul în care persoanele respective nu puteau să restituie aceste sume de bani sau bunurile mobile sau imobile solicitate de către suspect acesta recurgea la ameninţări”, a precizat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

De unde i se trage?!

Habitu a fost denunţat până cum de 4 persoane printre care se numără şi omul de afaceri  Dan Floarea, patronul societăţii Tech Safety. De altfel, încă din momentul în care i-a fost întocmit dosarul penal, Doru Şerban a declarat că totul i se trage de la fostul său partener de afaceri, Dan Floarea, cu care face afaceri de 10 ani. Şerban a declarat la vremea respectivă că este nevinovat şi că dosarul îi este fabricat la presiunile lui Floarea, care nu mai vrea să-i înapoieze banii daţi sub formă de împrumut. Totodată, Doru Şerban susţine că i-a pus în vedere partenerului său Dan Floarea că există acte privind tranzacţiile comerciale între firmele lor, documente cu care Şerban se va duce la tribunal.

Omul de afaceri Dan Floarea nu a dorit să comenteze subiectul, însă, în momentul reţinerii lui Dan Bârcină, zis ”Goeru”, în acelaşi dosar, în calitate de martor, Floarea a declarat că pentru 16 miliarde de lei împrumutate de la Habitu a înapoiat 41 de miliarde şi acesta îi solicita încă pe atât.

Lucrul împreunat miroase a arest

Ambii oameni de afaceri se învinovăţesc reciproc de ameninţări. În momentul în care pe numele lui Habitu a fost întocmit dosar penal,  acesta a declarat că nu înţelege de ce i se aduc lui acuzaţii, în condiţiile în care el este cel care s-a plâns că partenerul său dan Floarea nu-i mai înapoiază banii împrumutaţi. Mai mult decât atât, Habitu a precizat că ar fi fost el cel ameninţat de Dan Floarea, acesta din urmă atrăgând atenţia că el este unul dintre cei care l-au băgat la puşcărie pe senatorul PSD Cătălin Voicu. Relaţiile dintre omul de afaceri Dan Floarea şi senatorul PSD Cătălin Voicu sunt tot de natură financiară. Floarea a împrumutat bani de la senatorul PSD Cătălin Voicu, cel care la rândul lui a declarat că i-a împrumutat de la omul de afaceri Costel Căşuneanu. Voicu a stat un an în arest preventiv, ca urmare a unor interceptări care arătau că aşa-zisul împrumut era de fapt o pre-constituire de probe într-un dosar în care Voicu era acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, iar sumele vehiculate în stenogramele interceptărilor telefonice sunt tot de ordinul sutelor de mii de euro.

AREST

Astăzi la ora 12,20 expiră ordonanţă de reţinere emisă pe numele lui Doru Şerban. El trebuie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru evaziune fiscală, şantaj şi spălare de bani iar magistraţii urmează să decidă dacă Şerban va fi cercetat în stare de arest preventiv sau va fi eliberat.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: