Un miner primește cota de combustibil pe trei ani

Un angajat al Complexului Energetic Oltenia a obținut în instanță cota de combustibil pe ultimii trei ani, dar și prima de Paște din 2019.

Bărbatul lucrează la Cariera Jilț, pe postul de lăcătuș mecanic, și nu a beneficiat de aceste drepturi pentru că i-a fost suspendat contractul de muncă.

Concret, începând cu data de 26.09.2019, salariatul a intrat în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani.

Din acest motiv, CE Oltenia a susținut în instanță că reclamantul nu este îndreptățit la plata primelor respective.

Tribunalul Gorj a admis în parte cererea angajatului. „Obligă pârâta să plătească reclamantului cota de combustibil pe anii 2019, 2020 și 2021, precum și prima de Paște pe anul 2019”, potrivit sentinței din 2 decembrie.

„Drepturile solicitate prin cererea de chemare în judecată au fost prevăzute în contractul colectiv de muncă în favoarea tuturor salariaților, prin urmare și în favoarea reclamantului (...) Astfel cum dispun prevederile art.49 alineat 4 din Codul Muncii, doar în situația în care suspendarea contractului individual de muncă ar interveni din cauza unei fapte imputabile salariatului, acesta din urmă nu poate beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea de salariat, ceea ce nu este cazul de față”, a motivat instanța.

Lăcătușul mecanic a mai solicitat și acordarea a altor prime, dar nu le-a obținut. „Nu este îndreptățit la plata primei de Paște pe anii 2020 și 2021 întrucât nu a mai fost prevăzută în contractul colectiv pentru 2020-2022, fiind înlocuită cu acordarea adaosului pentru sărbătorirea zilei de 1 Mai și nici la plata primei de Sf. Varvara și a primei de Crăciun întrucât acestea nu au fost prevăzute prin nici unul dintre contractele colective de muncă aplicabile pe perioada în litigiu”, se mai arată în sentința Tribunalului Gorj, care poate fi atacată cu apel.

Vizualizări: 7,838

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: