Un muzeu privat din Gorj, fost sediu de primărie, scos la vânzare

Puțini oameni știu că în județul Gorj există un muzeu privat dedicat sculptorului Constantin Brâncuși. Acesta se află în comuna Peștișani, la 3 km de satul în care Brâncuși a văzut lumina zilei.

Casa-muzeu, construită în urmă cu un secol, este scoasă la vânzare la un preț de pornire de 175 de mii de euro. Anunțul de vânzare se găsește pe site-ul Artmark Historical Estate, divizie a cunoscutei case de licitație Artmark.

Potrivit anunțului, imobilul a intrat în patrimoniul familiei Brâncuşi odată cu căsătoria lui Jean Brâncuşi, nepotul artistului, cu nepoata lui Ion Fuiorea, prieten al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Această prietenie a salvat parţial casa de la naţionalizare. Aici a funcționat, până în anul 1955, primăria din Peștișani, proprietarul clădirii rămânând însă familia Brâncuși.

În prezent, casa-muzeu găzduiește sediul Fundaţiei Casa Brâncuşi – Hobiţa, cu activităţi de promovare a operei sculptorului gorjean.

Cine se încumetă să cumpere această casă trebuie să știe că va putea păstra funcţiunea actuală a clădirii, dar o poate transforma şi într-un centru de evenimente culturale, pensiune pentru turism cultural sau chiar reşedinţă.

Casa cu parter și etaj, construită între anii 1920-1930, are zece camere și două băi. Suprafața construită este de 472 de metri pătrați.

În timpul petrecut în Peștișani, se pare că Brâncuși a adus-o în această casă pe americanca de origine irlandeză Eileen Lane, cea care i-a inspirat lucrarea cu același nume. Cei doi au vizitat Peștișaniul în toamna anului 1922.

La Hobița există o casă memorială Constantin Brâncuși, dar cea în care s-a născut și copilărit artistul se află în paragină. De fapt, este o proprietare privată, autoritățile locale căutând soluții pentru restaurarea ei.

Galerie foto



Vizualizări: 1,804

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: