Un nou patronat în sistemul medical

Laboratoarele de analize medicale mici şi mijlocii anunță constituirea unui patronat propriu, pentru a-şi putea apăra mai bine drepturile în raport cu instituţiile statului din domeniul sănătății. Tudor Pungan deține un astfel de laborator la Târgu Jiu și este inițiator al acestui demers.

Sunt deja peste o sută de adeziuni la noul patronat, a spus Pungan. „Ne vom întâlni pe data de 13 ianuarie, la Hotel Ibis, pentru a înființa un Patronat care să ne reprezinte cu adevărat în relațiile noastre contractuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Asociația de Acreditare din România (RENAR), Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Ministerul Sănătății, Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), precum și cu furnizorii de reactivi și aparatură medicală. Deja sunt peste 100 de adeziuni pentru înscrierea în patronat“, arată Pungan într-un comunicat de presă.

Marile rețele, avantajate de Casa de Asigurări

Principalele nemulțumiri ale deținătorilor de laboratoare mici și mijlocii, care activează în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, sunt practicile neconcurențiale ale marilor rețele de laboratoare, care, prin intermediul Asociației în care sunt constituite, stabilesc prin negocieri și lobby politic la nivelul CNAS prevederi ale contractului cadru și ale normelor de aplicare foarte greu de îndeplinit de către laboratoarele mici și mijlocii, în condițiile în care prețurile serviciilor medicale de laborator decontate de CNAS sunt neschimbate  de peste zece ani.

Pentru a deveni membru, un laborator de analize medicale va trebui să plătească o cotizație anuală minimă, calculată să acopere costurile estimate cu plata serviciilor unui birou de avocatură, costurile legate de serviciile de contabilitate la nivelul patronatului și eventualele deplasări ale reprezentantului legal la Bucureşti pentru acțiunile în instanță. „Totul va fi transparent în acest patronat, niciun leu nu va fi cheltuit inutil”, dă asigurări Tudor Pungan, chimist și administrator al unui laborator medical din Târgu Jiu.

Vizualizări: 3,608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: