Un nou proprietar pentru Casa Gănescu

Consilierii judeţeni au votat în unanimitate transmiterea Casei „Barbu Gănescu” din domeniul public al judeţului Gorj în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii, în vederea amenajării Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”. Legea a fost adoptată în anul 2015, la iniţiativa gorjeanului Gheorghe Udrişte, fost director al Metrorex.

Casa a fost reabilitată în vremea lui Nicolae Mischie, ex-preşedinte al Consiliului Judeţean, dar este nevoie de investiţii pentru a putea fi transformată în muzeu.

Potrivit proiectului votat vineri de consilierii judeţeni, dacă în cinci ani nu se înfiinţează Muzeul Brâncuşi, Casa „Barbu Gănescu” revine Consiliului Judeţean. „Transmitem de îndată hotărârea către Guvern după care la momentul în care vom fi notificaţi vom semna protocolul de predare-primire, trecerea din inventarul public al judeţului către inventarul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii”, a spus Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, după vot.

Amenajarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” în Casa „Barbu Gănescu” este justificată prin faptul că în acest imobil a locuit, în anii 1937-1938, sculptorul Constantin Brâncuşi. Aici, Brâncuşi şi-a amenajat atelierul unde realiza schiţele, aleile din curtea Casei Gănescu fiind gândite şi trasate de sculptor.

Vizualizări: 432

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: