Un prieten nazist

Un utilizator de Facebook din Africa de Sud a postat pe contul său o poză în care, cu o puşcă în mâna dreaptă, stă mândru cu piciorul pe cadavru unui copil de culoare. Şocant? Poate pentru voi.

Rasismul feroce pe care l-am detectat în ultima vreme la persoane inteligente mă îngrijorează sincer. Obişnuiam să-l combat spunând simplu că este un semn de prostie şi să-i descalific pe cei care îl practicau. Adică să-i discriminez, da. Acum nu mai sunt atât de sigur. Sau, dacă ar fi proşti, ar însemna să nu mai existe decât câţiva deştepţi în lume. Încep să cred că este ca un virus. Nu pot să accept faptul că oameni cu toată mobila în cap pot să urască toţi romii (pentru că despre ei e vorba, în cazul cunoştinţelor mele) doar din cauza maneliştilor şi cocalarilor pe care-i văd dându-şi în petec în diverse colţuri de Bucureşti. Faptul că romii au, în medie şi statistic vorbind, un nivel de educaţie inferior este recunoscut chiar şi de către ONG-urile care îi protejează (şi care fac eforturi disperate să-i trimită la şcoală). Dar să urăşti o etnie, să-i atribui fiecărui membru al acelei etnii (prin generalizare), calificativul de ”hoţ”, ”infractor”, ”nemernic”, etc.? Atitudinea asta se apropie prea mult de nazism ca să înţeleg cum poate un om decent să o adopte, mai ales că stupiditatea asta cu rasele superioare şi cele inferioare a fost tratată intens de către una dintre rasele superioare (dacă e să acceptăm că există aşa ceva), evreii, în numeroase filme despre holocaust. Un glumeţ spunea că nu există rase inferioare, dar cu siguranţă există rase superioare. O glumă bună. Dar o prostie.

Cu atât mai complicată este lupta împotriva acestor oameni care urăsc fără discriminare, adică pe toată lumea dintr-o anumită categorie. Cred că nu poţi să-i convingi că ceea ce fac e profund greşit decât discriminându-i la rândul tău şi sperând că vor înţelege cum e să fii în pielea celui hăituit. Sigur, după al doilea război mondial, evreii şi Mossad-ul au făcut cam acelaşi lucru cu naziştii. şi bine le-au făcut,  căci iată, rezultatele sunt peste aşteptări. Nu de alta, dar voi când aţi avut ultima oară un prieten nazist?

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: