Un secretar de stat, pe scena Festivalului „Maria Lătărețu”

Casa Muzeu „Constantin Brâncuși” de la Hobița a fost vizitată în acest weekend de un secretar de stat din Ministerul Culturii. Alexandru Pugna este interpret de muzică populară și a venit în Gorj pentru Festivalul „Maria Lătărețu”, unde a fost președintele juriului, dar a susținut și un recital.

Alexandru Pugna este un cunoscut interpret de muzică populară, din Năsăud. Deși a îmbrăcat haina politică, fiind chiar secretar de stat în Ministerul Culturii, acesta nu a uitat portul popular. Pugna a urcat pe scena festivalului Maria Lătărețu, după care a profitat de vizita în Gorj pentru a vedea satul în care s-a născut Brâncuși.

Pugna a găsit legături de suflet între Gorj și Năsăud. „Poposind pe melegurile județului Gorj, unde în aceste zile oficialitățile și slujitorii folclorului românesc aduc un omagiu Mariei Lătărețu, și unde am acceptat cu drag să fiu părtaș evenimentelor, nu puteam sa nu poposesc în câteva dintre locurile-simbol ale gorjenilor: Hobița lui Brâncuși unde am trăit clipe minunate, Mănăstirea Tismana, locul atât de drag poetului năsăudean George Coșbuc care a donat aici câteva vitralii de mare frumusețe și valoare și unde-și căuta alinarea după moartea unicului său fiu, Alexandru. Apoi Muzeul Județean Gorj, unde am aflat o altă punte spirituală de legătură între gorjeni și năsăudeni- Profesorul Iuliu Moisil, cel ce și-a adus o contribuție deosebită la fondarea Muzeului Gorjului, a condus ca director primul liceu din Târgu Jiu, construind actuala clădire monumentală aici- Liceul «Tudor Vladimirescu». Locuri, oameni, valori, românism autentic, în cel mai profund înțeles...”, a scris secretarul de stat pe facebook.

Iuliu Moisil a venit la Târgu-Jiu în 1894, la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, şi la numai un an a fost numit director. A fost între fondatorii Muzeului Gorjului. O veche pasiune şi dorinţă a lui s-a realizat la 9 octombrie 1900, când în Târgu Jiu s-a înfiinţat prima şcoală de ceramică românească.

PREMIU

Cea de a 24-a ediție a Festivalului Cântecului Popular Românesc „Maria Lătărețu” s-a încheiat joi seara, marele trofeu fiind adjudecat de o talentată solistă din județul Teleorman. Simona Alexandru are 25 de ani și este câștigătoarea mai multor trofee și premii importante de-a lungul carierei sale. 

Vizualizări: 3,451

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: