Una dintre victimele podului de la Stoina muncea ”la negru”

Ancheta demarată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj în cazul accidentului de muncă de la Stoina, județul Gorj, când patru muncitori au fost răniți după ce o grindă de pod s-a prăbușit, a scos la iveală faptul că una dintre victime nu lucra cu forme legale de angajare. Este vorba de un bărbat care a ajuns la spital cu leziuni după ce a căzut de la patru metri.

Firma din Craiova, cea care executa lucrările la podul în cauză, ca subcontractor al unei firme din Slatina, a fost amendată de ITM Gorj pentru muncă ”la negru”. ”Persoana juridică ce executa lucrări la podul din comuna Stoina, unde pe data de 18 aprilie a.c. s-a înregistrat un accident de muncă colectiv, a fost sancţionată cu suma de 20.000 de lei pentru că una dintre victime lucra fără încheierea, în prealabil, a unui contract individual de muncă cu angajatorul respectiv”, a declarat Neli Matei, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.

Conducerea ITM Gorj a explicat că în astfel de situații victimele accidentelor de muncă nu beneficiază de servicii medicale gratuite, dar nici de alte facilități. “Dezavantajele muncii fără forme legale de angajare sunt majore pentru cel care acceptă o astfel de prestaţie. În cazul unui accident de muncă, victima nu va beneficia de asigurări medicale şi nu va avea dreptul la nici una dintre indemnizaţiile şi compensaţiile financiare pe care statul le garantează în astfel de situaţii. Pe de altă parte, o persoană care munceşte fără contract individual de muncă nu va avea dreptul, printre altele, la concediu de odihnă plătit, nu va putea pretinde să fie remunerată cu cel puţin salariul minim brut pe ţară, nu-i va fi plătit concediul medical şi nu va avea dreptul la pensie”, a declarat George Romanescu, inspector şef al ITM Gorj.

Printre victimele de la Stoina s-a aflat și o femeie, care a fost grav rănită. Aceasta a fost preluată cu elicopterul SMURD și dusă la spitalul din Craiova.

Vizualizări: 1,050

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: